Stormen rasade över Åland – public service låg nere

Stormen, som under natten uppgått i orkanbyar, har lamslagit Åland och orsakat stora skador. Allmänheten uppmanades hålla sig inomhus på morgonen. Men under de mest kritiska timmarna låg public service-kanalen Ålands Radio nere.

I Emkarby var röjningsarbetet i full gång.
02.01.2019 11:33 UPPDATERAD 03.01.2019 16:30
Strax före fem på morgonen gick polisen på Åland ut med ett varningsmeddelande: ”På grund av mycket hårda vindar råder polisen trafikanter att inte bege sig ut på vägarna och stanna hemma.” Alla huvudvägar konstaterades vara avskurna med träd och elstolpar som fallit för stormen som drog fram under natten och morgonen.
Räddningsverket uppmanade folk att stanna hemma och bara använda nödnumret 112 vid akuta sjukdomsfall och olyckor.
– Vi har haft i princip alla brandkårer ute i natt, säger jourhavande befäl Thomas Mattsson.
13-14 stationer och över hundra man inkallades för att hjälpa i röjnings- och räddningsarbete, men man blev tvungen att ta en paus på morgonsidan då det konstaterades vara för farligt att arbeta utomhus.
– En brandbil har till och med träffats av ett träd, säger Mattsson.
Ålands Radio, som har som uppgift att informera allmänheten om varningar och är den kanal som räddningstjänsten använder för att snabbt nå ut med information, låg nere fram till niotiden. Orsaken var problem med reservaggregatet i Smedsböle, skriver radion på sin Facebooksida.
14 153 abonnenter blev utan el och det är många och stora skador på elledningar runtom Åland efter de kraftiga vindarna som knäckt stolpar. Jan Lindgren, enhetschef på Ålands Elandelslag, tror att avbrotten kommer att vara långvariga.
– Jag tror inte vi har ström åt alla förrän på torsdag kväll, om ens då. Det är en hemsk förödelse. Det är länge sen det varit något liknande.

ANDRA LÄSER