"Mörk dag för Europa" – Erdogan uppmanar Ryssland att avbryta invasionen

Världens ledare fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Flera länder har också vidtagit åtgärder som att stänga sina luftrum och utlysa nödläge. "Det här är en fruktansvärd dag för Ukraina och en mörk dag för Europa", säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Svart rök stiger upp från en militär flygplats i Chuguyev nära Charkiv den 24 februari 2022. Rysslands president Vladimir Putin tillkännagav en militär operation i Ukraina på torsdagen med explosioner som hördes strax efter över hela landet och dess utrikesminister varnade för en "fullskalig invasion" var på gång.
24.02.2022 07:12 UPPDATERAD 24.02.2022 17:45
Det här är en vändpunkt i Europas och vårt lands historia, säger den franske presidenten Emmanuel Macron i ett tal framför Frankrikes, EU:s och Ukrainas flaggor.
– Vi kommer svara på denna krigshandling utan svaghet, med lugn, målmedvetenhet och enighet, säger han och tillägger att det är en vändpunkt som kommer att få "djupa och varaktiga konsekvenser för våra liv".
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som brukar beskrivas som på god fot med Ryssland och president Vladimir Putin, uppmanar Moskva att stoppa den "orättvisa och olagliga" invasionen omedelbart.
Även Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som sällan kritiserar Moskva, lägger skulden på krisen på Ryssland.
– Tillsammans med våra allierade i EU och Nato fördömer vi Rysslands militära agerande, säger han i en video släppt på Facebook.
Han säger vidare att Ungen står förberett att ta hand om det förmodade ökade antalet ukrainska flyktingar som närmar sig landets gräns.
Närliggande Litauen har utlyst ett nationellt nödläge, enligt president Gitanas Nauseda. Liknande besked kommer från Ukrainas grannland Moldavien, som även stängt sitt luftrum.
Enligt Ukraina har Ryssland anfallit bland annat via Belarus, som stängt delar av sitt luftrum för civila flyg. Belarus nekar däremot till att ha skickat in några soldater till Ukraina.

Fler sanktioner

Frankrikes Macron manar Nato-medlemmarna att samlas så snart som möjligt. Försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelar att man aktiverar en försvarsplan och förstärker sin närvaro i medlemsländerna längst österut än mer, men att någon direkt Nato-insats i Ukraina inte är att vänta.
Fler sanktioner är att vänta från EU, meddelar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att Ukraina utsatts för en "oprovocerad och orättvis attack av ryska militära styrkor" och att världen kommer att hålla Ryssland ansvarigt.

"Dra tillbaka dina soldater"

FN:s generalsekreterare António Guterres bad vid sitt anförande vid krismötet i FN:s säkerhetsråd Putin att inte anfalla Ryssland. Innan mötet var över hade Putin meddelat att den militära insatsen inleds.
Efter mötet uppdaterade Guterres sitt budskap:
"President Putin, i mänsklighetens namn, dra tillbaka dina soldater till Ryssland", skriver han på Twitter.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kommenterar på Twitter:
"Det här är en fruktansvärd dag för Ukraina och en mörk dag för Europa."
Ett land som talar i mindre starka ordalag är Kina.
När utrikesminister Wang Yi talade i telefon med sin ryske motsvarighet, Sergej Lavrov, uttryckte han sin förståelse för Moskvas "oro i säkerhetsfrågor" och Ukrainafrågans "komplicerade och unika historia", skriver AFP.
Ministern undvek också vid en presskonferens att kalla attacken för en invasion.

Kallar Putin en diktator

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallar däremot invasionen för en "katastrof på vår kontinent" och har kallat in den ryska ambassadören. I ett tv-sänt tal kallar han Putin en "diktator" som aldrig kommer att kunna trycka ned ukrainarnas nationalkänsla.
Johnson utlovar dessutom nya omfattande sanktioner.
Även bland andra Italiens utrikesminister Yair Lapid, Italiens premiärminister Mario Draghi, Japans premiärminister Fumio Kishida och Australiens premiärminister Scott Morrison fördömer invasionen.

ANDRA LÄSER