Annika Saarikko ställer upp i områdesvalet i Egentliga Finland

Centerns ordförande Annika Saarikko säger att det behövs närtjänster i varje kommun.

Centerns ordförande Annika Saarikko ställer upp i områdesvalet i januari. Hon säger att hon vill vara med och förverkliga vårdreformen.
Annika Saarikko (C) ställer upp som kandidat i välfärdsområdesvalet i Egentliga Finland i januari. Saarikko är för närvarande riksdagsledamot, finansminister, partiordförande för Centern och kommunfullmäktigeledamot i Oripää.
I ett pressmeddelande säger Saarikko att hon vill arbeta för att trygga närtjänster som håller hög nivå. Saarikko beskriver den nya förvaltningsmodellen som en möjlighet och en övergång till ett tydligare system.
"Både de som använder vårdtjänster och de som jobbar inom vården förtjänar förbättring. Jag accepterar inte tal om att det inte behövs förändring eller att det inte finns behov av närtjänster i varje kommun. Det behövs också en garanti för att få vård i tid", säger Saarikko i pressmeddelandet.
Enligt Centerns valprogram är målet att det ska finnas en hälsostation i varje kommun, ett löfte som har stött på kritik.
"Samlingspartiets och Sannfinländarnas ordförande har offentligt kritiserat Centerns mål att trygga närservice för alla kommuners invånare. Den sortens kommentarer ger mer kampvilja."
Saarikko ser områdesvalet som en möjlighet att bygga någonting nytt.
"Beredningen av reformen har pågått i flera år och nu blir den verklighet. Jag vill vara med och förverkliga den."
Läs också: Centern lovar hälsostation i varje kommun – men det finns inte i nuläget
ANDRA LÄSER