HJK-spelare dömd för sexuellt utnyttjande av barn

Brasilianska mittfältaren Jair Tavares Silva har spelat färdigt i HJK och kanske också i Finland. Orsaken är den sju månader långa villkorliga dom han fick av Uleåborg tingsrätt år 2016 för sexuellt utnyttjande av ett barn som vid tiden för brotten endast var tolv år gammal. Det var Iltalehti som var först med nyheten om domen för sexbrott.

Jair är dömd för sexuellt utnyttjande av minderårig och får sparken från HJK.
Enligt ett pressmeddelande från HJK har Jair då han förhandlade om ett kontrakt med HJK för säsongen 2021 medvetet undanhållit känslig information. Domen i tingsrätten föll redan i april 2016 men Jair överklagade till hovrätten. Han ändrade sig dock senare och därmed vann domen laga kraft.
Iltalehti har tagit del av händelserna som utspelade sig i Uleåborg. Det sexuella utnyttjandet har börjat med att det då 12-åriga offret tagit kontakt med Jair via sociala medier. De två ska sedan, på Jairs initiativ, ha stämt träff på en fotbollsplan. Pojken hade tagit med sig två vänner vilket Jair inte tyckt om och frågat om han och pojken kunde gå någonstans där de kunde tala i lugn och ro.
Jair ska sedan ha berömt pojken och sagt att han är vacker och kysst honom. Han har sedan försökt dra ner pojkens byxor och rört honom privata ställen. Då pojkens vänner dykt upp har Jair slutat. Den i dag 27-årige mittfältaren medger att de kyssts men att det skett på offrets initiativ. Däremot nekar han till att han skulle ha försökt få pojken att klä av sig. Enligt Jair har han bara rört pojkens kläder som han funnit opassande för att spela fotboll i.
Tingsrätten trodde inte på Jairs förklaring utan anser att Jair handlat medvetet och med sina gärningar hämmat målsägandens utveckling. Jair Silva har varit medveten om pojkens ringa ålder.
Jair dömdes till sju månaders villkorligt fängelse. Han ska dessutom betala 1500 euro till offret och stå för rättegångskostnaderna.
För HJK kom uppgifterna som en chock. Klubben anser att Jair medvetet undanhållit känslig information och sent på måndagen kom beskedet att man avskedat Jair.
Jair har spelat i Finland sedan 2016. I AC Oulu, Ilves och nu senast i HJK där han varit en nyckelspelare.
ANDRA LÄSER