Unga scenkonstnärer gör film av sin föreställning som aldrig fick premiär

Inga lukter eller luftströmmar, men närbilder och möjligheten att nå ut till dem som vanligen inte går på teater. En ung scenkonstgrupp gör en konstfilm utifrån sitt konstnärliga examensarbete som på grund av coronarestriktionerna aldrig fick möta en publik.

Emilia Jansson, Astrid Stenberg, Riku-Pekka Kellokoski och Herman Nyby utgör scenkonstkollektivet 4 Floors of whores. De har spelat in en film om nationell identitet som inspirerats av hockeysupportrar och Hella Wuolijokis pjäs Kvinnorna på Niskavuori.
I början av studierna i skådespelarkonst stötte Astrid Stenberg och Emilia JanssonHella Wuolijokis Kvinnorna på Niskavuori, den första pjäsen i den berömda serien om den tavastländska släktgårdens öde. Wuolijokis pjäs från 1936 är en klassiker om starka finska kvinnor, men Stenberg och Jansson hade ingen egen relation till den då den inte ingår i den finlandssvenska kanon de vuxit upp med. När de i teatervetaren Hana Worthens bok Playing "Nordic": the Women of Niskavuori, agri/culture, and imagining Finland on the Third Reich stage läste om hur Wuolijokis pjäs också sattes upp i Nazityskland strax innan krigsutbrottet blev de intresserade av tematiken.

ANDRA LÄSER