Tomasmarknaden på Senatstorget har öppnat: ”Vi är här för att fira vår vänskap”

Tomasmarknaden i Helsingfors har öppnat sina portar och är tillbaka på Senatstorget. Julmarknaden är öppen varje dag fram till 22 december. – Vi är här för att fira vår vänskap och juletiden, säger Inka Karjalainen.

Tomasmarknaden är tillbaka på Senatstorget och håller öppet varje dag fram till 22 december. Till höger Kaisu Kulmala från Gopala som gör och säljer hemgjorda sötsaker.
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
01.12.2022 18:10 UPPDATERAD 01.12.2022 20:14
På Senatstorget i Helsingfors doftar det glögg och kören sjunger Julen är här. I karusellen med trähästar tjuter barn av skratt medan de vuxna fotograferar. Trots att det ”bara” är nollgradigt ute biter kylan tag om kinderna. 
Mitt på torget är Inka Karjalainen och Jenna Alén upptagna med att posera och ta en selfie med jultomten, som lär ska finnas på plats varje lördag fram till marknadens slut, den 22 december. 
– Selfien blir ett fint minne och får oss att tänka på barndomen, säger Alén.  
Helsingforsborna har varit vänner i sju år och det är femte gången de besöker marknaden. 
Vännerna berättar att de egentligen inte är så frälsta på julen men att ett besök på marknaden piggar upp i den mörka vardagen. 
Inka Karjalainen och Jenna Alén är på Tomasmarknaden på Senatstorget för att njuta av juletiden och fira sin sju år långa vänskap.

Uppdelad i julklappsgränder

Marknaden är i år uppdelad i ”julklappsgränder”, med mat och delikatesser i en gränd och hantverksprodukter i en annan. Cirka 90 hantverkare deltar i marknaden i år och över 20 delikatessförsäljare.
Anna-Lisa Sahranto från Loimaa i Egentliga Finland har stått på Tomasmarknaden nästan varje år sedan år 1997 och säljer sitt eget hantverk såväl som vännens i Esbo.
– Jag har hållit på med det här hantverket i över 35 år, säger Sahranto. 
Anna-Lisa Sahranto har stått på Tomasmarknaden nästan varje år sedan 1997.
Trots att marknaden inte öppnade förrän klockan 14 på eftermiddagen har Sahranto varit här sedan klockan 10 på morgonen. 
– Det har varit väldigt livlig stämning i dag. Mycket folk har varit här, säger Sahranto. 
Om ett par timmar ska hon fara hem igen när marknaden stänger för dagen, klockan 19.
Men kylan biter inte på Sahranto. Hon tar upp en infravärmare för att demonstrera hur hon håller värmen under dagen. 
De enda gångerna som hon inte har stått på marknaden är när hon inte har fått någon plats att stå på. Ansökningstiden börjar i regel redan i april-maj varje år. 

Vad är det bästa med den här marknaden? 

– Sista dagen. Nej, skämt åsido. Det bästa är att få träffa människor och tala engelska, säger Sahranto. 
Ju bättre väder det är ute, desto mer försäljning blir det, säger hon.
– På lördagar och söndagar går det alltid bäst, för då är det mest folk. 

Smider så det glöder

I Juhani Krappes julbås på andra sidan Tomasmarknaden är det full glöd. Han smider en spjutformad halsbandsberlock i järn. På andra sidan båset hänger de klara berlockerna för försäljning. 
Juhani Krappe från Raseborg har hållit på med smide i 20 år. På 20 minuter hinner han smida ett halsbandsberlock av järn. 
Senast Krappe stod på Senatstorget var för tre år sedan, innan coronapandemin bröt ut. 
 – Att vara här är framför allt bra för oss ur den synpunkten att människor får upp ögonen för hantverket vi gör. Ofta är det så att våra nya kunder kommer på grund av att de har sett oss här, säger Krappe. 
Krappe har stått på marknaden de senaste 13 åren. Enligt honom karaktäriseras de första dagarna alltid av fler turister än finländare. 
– Det hörs också. Jag hör mer engelska än finska här, säger Krappe. 
Däremot är det inte lika många turister det här året och framför allt inga från Ryssland, som de tidigare åren, säger han. 

ANDRA LÄSER