Här är demonstrationerna som samlade mest folk på självständighetsdagen

Polisen gjorde inga gripanden på demonstrationerna som ordnades på självständighetsdagen.

Helsinki ilman natseja-gruppen marscherade på självständighetsdagen.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
07.12.2022 07:46
Firandet på självständighetsdagen förlöpte för det mesta lugnt, rapporterar Helsingforspolisen. Myndigheterna hade förvarnats om fem demonstrationer.
Cirka 250 personer deltog i det nationalistiska Suomi herää-demonstrationståget. Helsinki ilman natseja-manifestationen samlade mellan 1 000 och 1 500 människor. I det högerextrema 612-fackeltåget marscherade omkring 400 deltagare, medan Motti 612-biltåget bestod av cirka tio bilar.
Även studenterna gick i fackeltåg från Sandudd till Senatstorget.
Då Suomi herää-demonstrationståget gick längs med Mannerheimvägen samlades en grupp motdemonstranter utanför Posthuset. Polisen styrde dem åt ett annat håll och höll de två demonstrationerna på avstånd ifrån varandra.
”Vi är nöjda över att demonstrationerna gick enligt plan, utan några oroligheter och polisen behövde inte heller göra några gripanden”, säger överkommissarie Patrik Karlsson i ett pressmeddelande.
Polisen förhandlade med Helsinki ilman natseja-demonstranterna som lämnade bort några flaggor för det Kurdiska arbetarpartiet PKK.
Polisen gjorde beslut på basis av om symbolerna kan hänvisas till en terroristorganisation, om de provocerar andra demonstranter eller om de kan tolkas som hets mot folkgrupp.
”I samband med demonstrationer finns det alltid hög risk för våldsamheter mellan grupper av motsatta åsikter och polisen förhindrar konflikter genom att ingripa i vilka symboler som visas”, säger Heikki Porola, överkommissarie och insatsledare.

ANDRA LÄSER