Tobias Zilliacus spelar ökänd tränare i tv-serie om dopningsskandalen i Lahtis 2001

Finlandssvenska skådespelaren Tobias Zilliacus har en av huvudrollerna i tv-serien om den största skandalen inom finländsk idrott.

Tobias Zilliacus spelar skidbossen Kari-Pekka Kyrö i en ny tv-serie.
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
08.02.2023 12:59
Skid-VM i Lahtis 2001 kommer alltid att leva kvar som ett stort trauma i den finländska idrotten. Sex finländska skidåkare åkte fast för dopning, Finland gick miste om tre VM-medaljer och skandalen ledde till att finländsk skidåkning levde flera magra år.
För tillfället pågår inspelningarna till en tv-serie om dopningsskandalen. 
Finlandssvenska skådespelaren Tobias Zilliacus har en av huvudrollerna i tv-serien Lahti 2001. Zilliacus spelar landslagstränaren Kari-Pekka Kyrö som fick bära huvudansvaret då skandalen briserade under VM. Kyrö stängdes av på livstid efter dopningsskandalen i Lahtis men det livslånga funktionärsförbudet upphävdes av det internationella skidförbundet FIS 2016.
Zilliacus är känd för bland annat roller i filmatiseringen av Lars Keplers roman Hypnotisören och i filmatiseringen av Fredrik Backmans Björnstad.
I övriga roller i Lahti 2001 ses Mikko LeppilampiJohannes Holopainen, Minka Kuustonen, Pertti Sveholm, Jon-Jon Geitel, Kai Vaine, Marc Gassot och Veslemøy Mørkrid.
Serien kommer att sändas på Nelonens streamingtjänst Ruutu i slutet av året och i linjär-tv vid ett senare skede.
Tobias Zilliacus spelar ökända dopningsläkaren Kari-Pekka Kyrö i tv-serien Lahti 2001.

ANDRA LÄSER