Lukko reste sig på nio och flyttade på avgörandet

Utgångsläget var skoningslöst för Lukko. Vinn eller försvinn. Det blev det förstnämnda då Lukko vann inför en utsåld Ishall efter segermål av Julius Mattila drygt tio minuter in i den första förlängningsperioden. Lukko vann med 2–1 och reducerade matchserien till 1–3. Följande matchboll för HIFK i Raumo på lördag.

Roope Taponen höll HIFK med i matchen men inte ens han kunde förhindra Lukkos segermål i förlängningen.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
24.03.2023 21:37
Lukko fick tämligen omgående chansen i numerärt överläge då Eetu Koivistoinen tog en onödig utvisning i anfallszon. Lukko etablerade tryck och skapade ett par farliga lägen men Roope Taponen tog allt.
Gästerna var mer aktiva inledningsvis men HIFK kom igen och gjorde också matchens första mål. Jesse Seppälä snappade upp en puck i mittzon och kom nästan ensam mot Artiom Zagidulin. Seppälä hade en Lukkospelare i ryggen men liggande fick han i väg ett skott som Zagidulin inte fick kontroll på och det slutade med att den på sistone något formsvage ryske målvakten sparkade in pucken i eget mål.
 Efter misstaget spelade ryssen ändå upp sig rejält. Precis som hela laget.
Andra perioden började i rätt jämna tecken. Roni Hirvonen hade ett fint läge men skottet gick över och Miro Väänänen rann igenom då han kom in på isen från utvisningsbåset. Lukkobacken hann ändå störa så pass mycket att Väänänens avslut blev halvdant.
Sedan tog Lukko över och efter Gabriel Fontaines kvittering då han rakade in en retur av Taponen var det Lukko för hela slanten. HIFK kom knappt ur egen zon under de avslutande sju minuterna av den andra perioden då Kamraterna tappade den röda tråden i anfallsspelet.
Periodpausen kom som en befrielse för hemmalaget och publiken som var väldigt tyst mot slutet av andra perioden.
Också i tredje perioden var det Lukko som var spelförande och mer aktivt. Roope Taponen höll HIFK flytande. Hemmalaget hade förtvivlat svårt att skapa något riktigt farligt i offensiv zon. Första kedjan fungerade inte lika bra som vanligt då Juha Jääskä saknades. Utan honom är Kristian Vesalainen och Iiro Pakarinen inte lika bra. Saknades gjorde också avstängda Ilari Melart.
Matchen gick till förlängning där för kvällen oerhört osäkra Victori Berglund serverade gästerna två kalasmackor att avgöra. Det första läget fixade Taponen då han tog Anrej Hakulinens något tafatta avslut. Men då Berglund missade en gång till tackade Julius Mattila och tog emot och rakade in 1–2.
Sett till händelserna ute på isen en välförtjänt seger för Lukko som visade prov på verkligt stark moral. HIFK var något blekt och den här serien är långt ifrån över. Match nummer fem i Raumo på lördag. Vinn eller försvinn gäller alltjämt för Lukko. HIFK har tre matchbollar kvar.
Tappara säkrade semifinalplatsen efter 3–0 mot KooKoo. 4–0 till Tappara i matchserien. Ilves besegrade Ässät på bortaplan och leder med 3–1. Pelicans vann över KalPa och leder med 3–2.

ANDRA LÄSER