Nu ska alla gator i Lojo få svenska namn

Alla gator i Lojo ska ha namn på både svenska och finska. Det rör sig om ungefär 2 800 gator, skriver tidningen Länsi-Uusimaa.

En del gator i Lojo har redan både ett finskt och ett svenskt namn. Nu har staden beslutat att göra alla gatunamn tvåspråkiga, meddelar Länsi-Uusimaa.
Tidningen lyfter fram Ängssgatan som ett exempel på ett gatunamn som bör och ska ändras. Namnet är inte språkligt korrekt och ska ändras till Ojaniittugatan, en försvenskning av det finska namnet Ojaniitunkatu.
I dagsläget är det landskapsarkitekt Juha Anttila som ansvarar för gatunamnen i Lojo. Enligt Anttila fattar han de officiella besluten, men det är en namngivningskommitté som kommer med förslagen.
– Kommittén har sammanträtt flera gånger i år. Strävan är att kommittén ska träffas regelbundet, men att hitta på gatunamn är ändå något som görs vid sidan av allt annat jobb, säger Anttila till Länsi-Uusimaa.
Anttila säger att det kan vara svårt att veta varifrån ett gatunamn kommer och därmed också svårt att hitta på en bra översättning.
– Finskans tammi kan till exempel betyda ek, ett efternamn eller damm. Om det inte finns uppgifter om varifrån namnet härstammar så ber vi invånarna som bor på gatan komma med förslag.
ANDRA LÄSER