Polisen övervakar trafiken i närheten av skolorna i samband med skolstarten

Polisen ser gärna att vuxna övar att gå skolrutten tillsammans med sina barn innan skolstarten. Man uppmanar de vuxna att föregå med gott exempel i trafiken.

Polisen ser gärna att vuxna hjälper sina barn med skolrutten och förgår med gott exempel genom att använda cykelhjälm.
01.08.2019 11:12 UPPDATERAD 01.08.2019 11:21
Skolstarten närmar sig och Polisen övervakar områden kring skolorna under den första veckan.
För en del barn är det en ny upplevelse att ta sig till och från skolan. Polisen uppmanar vuxna att träna på skolrutten med sina barn.
– Barnen får en bättre bild av skolvägen och dess faror om de går och diskuterar rutten med en vuxen, säger polisinspektör Heikki Kallio.
Polisen övervakar hastigheterna i närheten av skolorna mellan den 12 och den 18 augusti. Även bruket av mobiltelefoner i trafiken samt följande av regler vid övergångsställen bevakas.
– Vi vill vara så synliga som möjligt då skolorna börjar. På det sättet kan vi bäst påverka folks beteende i trafiken, säger Kallio.
Polisen kontrollerar också att de som cyklar eller använder elsparkcyklar följer trafikreglerna. Användning av cykelhjälm uppmuntras för den egna säkerhetens skull, men också för att föregå med gott exempel.
– Tyvärr ser vi ofta barnfamiljer där barnen har cykelhjälm men inte föräldrarna. Det är viktigt att man som vuxen visar att säkerheten är viktig genom sina handlingar redan när barnen är små, säger Kallio.

ANDRA LÄSER