Ledare: Hatet mot det svenska i Finland har inte försvunnit någonstans – ny bottennotering av Sannfinländarna

Sannfinländarna tar nu igen år av tystnad. Hatet mot det svenska i Finland har inte försvunnit någonstans. Tvärtom, nu noteras ett nytt bottenrekord.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra.
LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
27.09.2022 10:16 UPPDATERAD 27.09.2022 13:24
Attackerna mot det svenskspråkiga i Finland har i det närmaste lyst med sin frånvaro inom partipolitiken efter att Sampo Terho och hans svenskhatande gelikar försvann från den sannfinländska och senare även hela den politiska scenen. Under Jussi Halla-ahos tid som partiordförande tonades den sannfinländska språkpolitiken ner och inte heller under Riikka Purras första år har frågan om till exempel den obligatoriska undervisningen i svenska legat högt på agendan. 
På måndagen lyftes i alla fall det svenska med besked igen upp i partiets finskhetsprogram. Eller snarare borde man väl säga att Sannfinländarna tryckte ner det ena av Finlands två nationalspråk i bottenslammet. 
Kontakten till Suomalaisuuden liitto (Finskhetsförbundet) är alltjämt mycket nära och det var även förbundets ordförande Ilmari Rostila som i egenskap av författare presenterade Sannf:s finskhetsprogram vid måndagens presskonferens. Över hälften av hela programmet gäller svenskan och hur svenskans betydelse bör tonas ner i vårt land.

ANDRA LÄSER