Skärp straffskalan mot rasism

Den finska mittfältsstjärnan Glen Kamara blev uppenbarligen den senaste idrottaren att häcklas på grund av sin hudfärg. Uefa utreder incidenten men förbundet kunde ha gjort så mycket mera så mycket tidigare.

Glen Kamara utsattes för en verbal attack i Europa League-matchen mot Slavia Prag.
21.03.2021 09:39 UPPDATERAD 21.03.2021 19:50
Med dagens teknologi, mikrofoner och ljudförstärkare kunde Uefa för länge sedan ha satsat betydligt mera på den här biten av övervakning under matcherna. Så länge det existerar personer med ett uppdämt behov att racka ner på andra personer kommer problemet med rasism inte att försvinna någonstans. Med andra ord kommer det aldrig att försvinna, det finns för många som är för ignoranta eller rent ut sagt korkade.
Då finns det bara en väg att gå, även om den inte är den optimala. Bestraffning och övervakning. Uefas och Fifas något urvattnade kampanj om att det inte finns något utrymme för rasism på fotbollsplanen har inte haft avsedd effekt. Lika litet som knäböjanden före match. Gesten är vacker men i ett elakt spel krävs mer än endast vackra gester.
Fallen gällande häcklande attacker fortsätter att ploppa upp som sniglar vid regnväder. Oavsett liga, land eller serienivå är rasismens fula ansikte ständigt närvarande.
Ingens ska behöva höra att man är en jävla apa. Det var vad Slavia Prags mittback Ondrej Kúdela uppenbarligen viskade i Kamaras öron med handen för munnen. Listigt av Kúdela att hålla handen för så att Uefa inte på repriser kunde läsa av hans läppar.
Uefa utreder incidenten men kunde som sagt markera betydligt hårdare mot rasismen. Lite extra mikrofoner ute på planen skulle effektivt snappa upp det mesta som sägs i stridens hetta. Att känslorna ibland tar överhanden är mänskligt men det måste finnas en gräns för vad man får säga.
Straffskalan mot alla sorter av rasistiska påhopp borde skärpas rejält. Avstängningar på ett halvår eller ett år skulle kanske till och med få de mest inskränkta individerna att hålla sina tankar för sig själva och inte förpesta hela omgivningen med dem.
Uefa kunde dra sitt strå till stacken genom att förbättra ljudåtergivningen under matcherna så att det går att uppfatta vad som sägs ute på planen.
Och så borde alla klubbar unisont ta ett rejält krafttag mot det otyg som är lika ovälkommet som otäckt. Stäng av spelarna och dra in lönen. Sådant brukar ge avsedd effekt rätt snabbt. Slavia Prag kunde föregå med gott exempel här.
Men jag tvivlar. Tyvärr.

ANDRA LÄSER