Startpenning och prispengar väcker diskussion

Coronasituationen har bevisligen också haft en effekt på prispotten och startpenningen som delas ut åt idrottare i samband med tävlingar.

Sami Itani anser att idrottare i större utsträckning borde organisera sig. Arkivbild
Inför Lahtis GP blossade debatten om idrottarnas belöningar upp. Först rapporterade Ilta-Sanomat om att en av de absolut mest intressanta grenarna för publiken ur inhemskt perspektiv för tillfället, damernas 100 meter häck, blivit klassat i B-kategorin vad beträffar prispengar i Lahtis. Varje deltävling i Motonet-serien får välja två grenar till A-kategorin, denna gång spjut för herrar och höjdhopp för damer, vilket innebär mer prispengar för de fyra bästa prestationerna. A-kategorins segrare får 800 euro medan i B-kategorin är prispotten hälften så stor.
– Vi tänkte att då de övriga arrangörerna har 100 meter häck som A-gren, så väljer vi något annat, motiverar Janne Harjula, generalsekreterare för Lahtis GP, till Ilta-Sanomat.
Också Yle tog upp sommarens friidrottstävlingar och coronapandemins effekt på deras ekonomi. Enligt Yle Urheilu har idrottare haft möjlighet till hälften så stor startpenning jämfört med det normala.
– Jag anser att startpenningen i viss mån beskriver respekten för idrottaren. En tävling är vårt arbete, och för den borde man enligt mig få lön. Det är med våra ansikten man säljer biljetter till evenemangen. Toppidrottarna lockar de betalande kunderna, säger Nooralotta Neziri till Yle.
Utifrån Friidrottsförbundets bestämmelser ska GP-tävlingarna betala prispengar till deltagarna, men summan har sjunkit med ett par hundra euro på grund av coronasituationen. För startpenningens del finns det däremot inga riktlinjer och arrangörerna får fritt locka till sig idrottare. Yle rapporterar att man i förra veckans GP-tävlingar i Jyväskylä inte betalade några startpenningar, medan det görs i Lahtis GP – dock med en mindre summa än vanligt. Enligt arrangörerna följde i medeltal 434 000 tittare med tv-sändningen från tävlingarna i Jyväskylä förra veckan.
Friidrottsförbundets ordförande Sami Itani bekräftar att idrottare har varit i kontakt med förbundet angående startpenningar och deras stora variation sinsemellan tävlingar. Han menar att lösningen kunde vara en starkare enad röst från idrottarna och ett mer effektivt anskaffande av kapital från förbundets sida, som sedan tilldelas arrangörer.
– En bättre pengainsamling skulle också möjliggöra betalning av inte enbart bonus och prispengar men också startpenning. Det är dock en mycket svår uppgift för tillfället, säger Itani till Yle.
ANDRA LÄSER