Kronprinsen: "En motbjudande händelse"

Alla som bär någon skuld till journalisten Jamal Khashoggis död kommer att straffas, säger den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, som själv har pekats ut som en av de ansvariga bakom dådet.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman på näringslivskonferensen i Riyad.
Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi dödades inne på konsulatet den 2 oktober – ett mord enligt Turkiet, en olycka under ett slagsmål som spårade ur enligt Saudiarabien.
En motbjudande händelse, säger den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Efter flera veckor där stora delar av omvärlden riktat misstankar mot Riyad framträder han på en näringslivskonferens på hemmaplan.
– Incidenten som inträffade är väldigt smärtsam, för alla saudier... Den är inte försvarbar, säger han enligt Reuters.
– Rättvisa kommer att skipas i slutänden.
Tidigare på onsdagen talade han i telefon med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. De två länderna kommer enligt kronprins bin Salman samarbeta för att "nå resultat".

Stoppades vid brunn

Turkisk polis har nu fått tillstånd att söka igenom en brunn på konsulatet, enligt turkiska NTV. Utredarna har tidigare hindrats från att söka igenom brunnen, enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.
Polisen har sökt igenom konsulatet vid två tillfällen sedan Khashoggi dödades, och även letat efter bevis i den saudiska generalkonsulns bostad i Istanbul. Brittiska Sky News har tidigare publicerat obekräftade uppgifter om att Khashoggis kropp hittats i generalkonsulns privata trädgård.
Nya makabra uppgifter om vad som har hänt i fallet dyker upp varje dag – vad som verkligen har inträffat är svårt att kontrollera för utomstående.
Turkiet har inte uttryckligen anklagat det saudiska styret för att ligga bakom mordet, men kräver att man redogör för vad som hände. På tisdagen höll den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ett tal i parlamentet där han riktade sig direkt till den saudiska regimen, med uppmaningen att berätta var Jamal Khashoggis kropp finns.
Erdogan sade också att saudiska agenter hade besökt ett skogsparti i närheten av Istanbul inför mordet.

"Ingen ska komma undan"

Erdogan säger att Turkiet inte tänker låta de skyldiga komma undan.
– Vi är fast beslutna att inte tillåta att mordet mörkläggs och att ingen av de skyldiga – från de som gav order om mordet till de som utförde det – ska undkomma rättvisan.
Och det höga tonläget fortsätter. En rådgivare till Erdogan säger att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har "blod på sina händer". Uttalandet är det skarpaste hittills från en företrädare för Turkiets regering, skriver Reuters.
Även USA:s president Donald Trump antyder i en intervju med Wall Street Journal att kronprinsen bär ansvar för mordet.
– Jo, kronprinsen mer eller mindre styr saker och ting där borta vid det här laget. Han styr saker och ting, och om någon skulle vara det så skulle det vara han, säger Trump.
Frankrikes regering säger i ett uttalande att landet kan komma att vidta bestraffande åtgärder mot Saudiarabien om det visar sig att regimen ligger bakom Khashoggis död. Samtidigt diskuterar Tysklands regering om det är möjligt att stoppa vapenleveranser till Saudiarabien som redan avtalats.
Den dödade saudiska journalisten Jamal Khashoggi.

Amerikanska CIA kopplas in

Den turkiska säkerhetstjänsten lämnar över alla bevis rörande Jamal Khashoggis död till USA. Gina Haspel, chef för underrättelsetjänsten CIA, har personligen hämtat materialet
Haspel besökte Ankara på tisdagen för samtal med myndigheterna om vad som hänt journalisten. Hon fick ta del av både ljud- och videoinspelningar och bevis som säkrats på konsulatet och i residenset, enligt den regeringsvänliga turkiska tidningen Sabah.
I Danmark har den saudiska ambassadören blivit uppkallad, där regeringen gjort klart att Danmark ser allvarligt på mord på journalister och förväntar sig att Saudiarabien gör sitt yttersta för att bidra till att lösa mordet, enligt Ritzau.
Svenska utrikesministeriet har vid två tillfällen under de senaste dagarna fört samtal med Saudiarabiens ambassadör i Stockholm om hur man ser på händelsen.
Saudiarabien har en ambassad också i Finland men än så länge har Utrikesministeriet inte uttalat sig om eventuella följder av fallet Khashoggi. Riksdagens försvarsutskott har inte heller fattat några beslut gällande Finlands vapenexport till Saudiarabien.

ANDRA LÄSER