Flygkuppen i Minsk: Finnair lägger inte om flygen över Belarus

Finnairs flyg till Grekland och Turkiet fortsätter ha sin rutt genom Lukasjenko-statens luftrum. Också Turkish Airlines flög på söndagen som vanligt.

Bombhotet över Belarus mot Ryanairs överflygning betraktas internationellt som en påhittat trick av Lukasjenkoregimen för att plocka en oppositionsledare av planet. Finnair fortsätter flyga genom luftrummet.
Finnair lägger för tillfället inte om sin flygtrafik genom belarusiskt luftrum efter söndagens incident med Ryanairflyget som anses ha lurats att landa i Minsk.
"Vi har ändå gjort vår egen utvärdering av flygsäkerheten och utifrån det föranleder händelsen inte några förändringar i Finnairs flyg", skriver bolagets kommunikationsdirektör Päivyt Tallqvist i ett mejlsvar till HBL.
Ett Ryanairplan från Aten till Vilnius med 171 passagerare ombord påstods av belarusisk flygledning ha blivit utsatt för ett bombhot och ska ha eskorterats av ett jaktplan till en säkerhetslandning i den belarusiska huvudstaden Minsk.
Internationellt har incidenten bland annat av EU och USA kritiserats som ett trick av den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko för att kunna arrestera en belarusisk oppositionsledare som befann sig på planet.
Päivyt Tallqvist säger att en del av bolagets flyg till Grekland och Turkiet kan gå genom belarusiskt luftrum. Just nu flyger Finnair enstaka flyg i veckan till Chania på Kreta och till Gazipasa i Turkiet.

Finnairplan flög strax efteråt

På söndagen flög Finnairs flyg från Chania till Helsingfors genom belarusiskt luftrum vid 14-tiden på eftermiddagen, bara en och en halv timme efter det omdirigerade Ryanairplanet på så gott som samma rutt.
Flygningen flögs på uppdrag av Finnair av inrikesbolaget Norra. På utresan till Kreta samma morgon flög planet en västligare rutt över Polen och inte då genom Belarus.
Också två av Turkish Airlines flyg från Istanbul till Helsingfors flög på söndagen rutinmässigt genom Minskkontrollerat luftrum. Förutom turisttrafiken till den turkiska metropolen är förbindelsen populär genom goda förbindelser från Asien och Afrika.
Päivyt Tallqvist vid Finnair säger att bolaget inte för tillfället har nya myndighetsdirektiv som gäller Belarus.
Flygpassagerare vittnar efteråt i Vilnius om söndagens flygkupp där en belarusisk oppositionsledare togs av flygplanet vid en extralandning i Minsk. Finnair fortsätter flyga genom luftrummet.

Omlagda rutter dagligvara vid flyget

Finnair betraktar enligt Päivyt Tallqvist händelsen som "oroväckande", men det gäller närmast andras beslut och direktiv. Avgörande kan också bli hur den internationella civilflygorganisationen ICAO med högkvarter i Kanada ställer sig till söndagens händelser.
Inom civilflyget tar ruttplaneringen så gott som dagligen hänsyn till områden som för dagen klassas som riskområden. Även i fredliga Finland görs omdirigeringar ofta i områden där det pågår militär aktivitet och övningar.
Finnair flyger inte till själva Belarus. Det belarusiska flygbolaget Belavias flyg från Minsk landade däremot på söndagseftermiddagen som vanligt på Helsingfors-Vanda.

ANDRA LÄSER