Akademiledamoten Kristina Lugn död

Författaren och akademiledamoten Kristina Lugn är död, bekräftar familjen för Expressen. Lugn var ledamot i Svenska Akademien sedan 2006.

Kristina Lugn har avlidit. Arkivbild.
09.05.2020 17:43 UPPDATERAD 09.05.2020 18:53
Kristina Lugn hittades avliden i sin lägenhet under lördagen. Akademiledamoten och författaren Per Wästberg berättar att han anade oråd när han inte fick tag på sin vän.
– Vi växlade mejl bokstavligen varje dag i flera år. När jag inte hörde av henne nu på några dagar blev jag mycket orolig och kontaktade hennes dotter, som gick upp och fann henne död, säger Per Wästberg.
Författaren beskriver Kristina Lugn som en av sina närmaste vänner, någon han kommer att sakna oändligt.
Förutom att mejla brukade Per Wästberg och Kristina Lugn äta scones och dricka te regelbundet. Han kommer att minnas hennes skämtsamhet, hennes galghumor, hennes ordskapande och stora insats för litteraturen.
– Hon var ett snille på drift och på vift. Sådär planlöst irrande i språket och i verkligheten. Jag kommer att minnas att jag frågade henne varje torsdagsmöte vad som har inträffat, vilken katastrof hon varit med om. Hon hade blivit rånad på en bro i Gamla Stan, tappat sin nyckel, fastnat i en hiss. Hon var så disträ och glömde saker och ting. Men hon klarade sig ändå på något sätt. Hon var som ett otröstligt barn som ryckte upp sig och samlade ihop ett stycke verklighet som blev hennes egendom, säger Per Wästberg.

"Väldigt tacksam"

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Mats Malm säger att han nyss informerats om poetens bortgång.
– Jag fick precis nyheten. Jag är bara väldigt tacksam att jag fick lära känna henne. Jag vet att hon har haft problem med hälsan. Vi har inte träffats i verkligheten på ganska länge på grund av hela coronasituationen, det var ungefär två månader sedan vi sammanträdde fysiskt i Akademien, säger han.
Kristina Lugn porträtt. Bilden är från mitten av 1980-talet.
Kristina Lugn var poet och dramatiker som debuterade 1972 med diktsamlingen "Om jag inte". Hon var konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm 1997–2011, där hennes egna pjäser sattes upp.
– Hon var en helt enastående och ojämförlig person och författare. Det var alltid ett äventyr att tala med henne. Vi talade tätt och kommunicerade mycket hela tiden, även om vi inte hade känt varandra så länge säger Mats Malm, som tog över som ständig sekreterare i Svenska Akademien i juni förra året efter att ha valts in 2018.

"Varm i hjärtat"

Författaren och historikern Peter Englund skriver på Instagram om Kristina Lugn:
"Allra käraste Kristina, ingen annan ledamot kunde göra mig så glad, så upprymd, så konfunderad, så inspirerad, så road, så förbryllad, så upplyft, så varm i hjärtat. Det är ingen jag brukar citera så ofta som du", skriver han och ger ett exempel på poetens slagfärdighet:
”'När vi står på toppen av vår förmåga, hur tar vi oss därifrån?' Satt ofta och gärna invid dig på Freden bara för att höra dina berättelser om allt det du varit med om, inte sällan små utsökta absurdistiska miniatyrer, och jag sade gång på gång att 'Kristina du måste skriva dina memoarer' och du bara skrattade bort det", skriver han.
Kulturminister Amanda Lind (Miljöpartiet) kommenterar Kristina Lugns bortgång på Twitter:
"Nåtts av beskedet att Kristina Lugn gått bort. En stor poet och dramatiker, med ord som nådde in. Otroligt ledsamt att höra, mina tankar är med hennes nära."
Kristina Lugn valdes in i Svenska Akademien 2006 och intog då stol nummer 14 efter Lars Gyllensten.
Hon blev 71 år gammal.

ANDRA LÄSER