Efter bråket – USA:s damlag får 25 miljoner

USA:s fotbollsdamer tog sitt förbund till domstol för bättre ersättning.Nu är uppgörelsen klar. Damerna får 25 miljoner euro och samma VM-bonus som herrarna.– Det betyder allt, säger stjärnan Megan Rapinoe.

Megan Rapinoe.
Det är en historisk uppgörelse som förhandlats fram. Spelarna i det amerikanska fotbollslandslaget lägger ner sin stämning mot förbundet. Som kompensation får spelarna dela på 22 miljoner euro medan ytterligare 2 miljoner ska gå till aktiva som avslutat sin karriär.
Hela paketet är på 24 miljoner dollar. Men bara en tredjedel av vad spelarna krävde från början när de anklagade sitt förbund för diskriminering.

"Betyder allt"

USA:s fotbollsförbundet utlovar också samma bonus till herr- och damlagen för till exempel VM-spel.
– Det betyder allt att vi i vår generation kan lämna över sporten i en klart bättre position än när vi kom in i den, säger anfallsstjärnan Megan Rapinoe efter beskedet om uppgörelsen.
Bakgrunden är en sex år lång juridisk konflikt där spelarna i USA:s damlandslag, som vunnit VM fyra gånger, har krävt samma ekonomiska förutsättningar som USA:s herrlag, rankat 13:e i världen.

Olika ersättningar

Förbundet har skyllt på att ersättningen från Internationella fotbollsförbundet Fifa är betydligt större till herrarna än till damerna. Fifa delade ut sammanlagt 400 miljoner dollar efter herrarnas VM 2018 till olika landslag, men bara 30 miljoner efter damernas senaste mästerskap, 2019.
I december 2020 kom spelarna och förbundet överens om bättre villkor vid landslagssamlingar, såsom chartrade flygplan och finare träningsanläggningar. Men konflikten om ersättningen har gått vidare och skulle upp i rätten i mars.
– Det känns väldigt bra att vi nu kan reparera vår relation till förbundet som har varit så ansatt under så många år på grund av den här diskrimineringen, säger anfallsspelaren Alex Morgan.
ANDRA LÄSER