HBL:s julkalender lucka 4: Här finns gator och gränder som hämtade ur Bullerbyn

Hälften av dagens invånare är pensionärer – men härifrån kommer många kända finlandssvenskar. Det var hit Nina och Leif Weckström reste i vintras för att skildra livet i småstaden.  

Johanna Häggblomjohanna.haggblom@hbl.fi
04.12.2022 06:02
”Vinterstämning som finast, den lilla trähusidyllen inbäddad i ett tjockt täcke av fluffig snö, sagolikt näpet där vi gick under stjärnklar himmel på öde gator och gränder hämtade ur Bullerbyn. 
Samtidigt säregen stämning som ur amerikansk skräckfilm, vi promenerade kors och tvärs och mötte ingen. Någonstans skällde en hund, vi såg spår av en sparkstöttning i snön och bakom fördragna gardiner lyste lampor.
Kyrkan var stängd liksom banken men stadshuset var olåst så vi knallade in och ropade Hallåå är någon hemma? En sekreterare dök upp och rotade fram stadsdirektören. Försök gå in på stadshuset i Helsingfors och hojta efter Vartiainen eller Sinnemäki!
Följande dag skulle vi möta en trålare på väg in lastad med strömming, en viktig näring i trakten, svängde in bilen på det tomma glashala hamnområdet och stannade några meter från kajkanten. 
Ensamma i kylan och mörkret klockan halvfem på morgonen var det inte muntert att inse att handbromsen hade låst sig.”
Var befinner vi oss?
Hufvudstadsbladet lottar ut en digital HBL-gåvoprenumeration (HBL 365) bland dem som svarat rätt på frågan. Skicka in ditt svar före midnatt! Vinnaren lottas ut 7.12 och vi kontaktar vinnarna så fort som möjligt per telefon eller e-post. Mer information om gåvan fås senare per e-post.
Prenumerationen gäller i tre månader från och med årsskiftet (1.1–31.3.2023).
Kontaktuppgifterna används endast för utlottningen.
Svaret på lucka 3: Jurmo! På bilden syns österrevet på Jurmo, en landtunga som bildas av att vågor drar upp sand och grus. Här gjordes intervjun med Benjamin Donner, turismchef i Pargas, som berättade om sjukdomen som höll på att ta hans liv. 
Läs hela intervjun här: Läkarna visste inte om Benjamin Donner skulle överleva – han googlade själv fram diagnosen som räddade hans liv

ANDRA LÄSER