Rykande bilar och syntetisk naturupplevelse på Lux Helsinki

Utbrunna och rykande bilar samt syntetiska naturupplevelser. Där ett axplock av utbudet på Lux Helsingfors som äger rum strax efter årsskiftet.

The Physical Possibility of Death in the Mind of Someone Living visades i Prag i fjol.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
19.12.2022 19:35
Programmet för 2023 års Lux Helsingfors-festival är klart. Publiken får uppleva drygt 30 olika konstverk i centrum, Gräsviken och Södervik. Lux Helsingfors äger rum mellan den 4 och 8 januari 2023, klockan 17–22.
I centrum kan man se konstverket The Physical Possibility of Death in the Mind of Someone Living. Den tjeckiska konstnären Maxim Velčovský bygger upp ett konstverk av utbrunna och rykande bilar som beskriver krigets fasor. Bilarna visar berättelser om flyktingar från Ukraina som förlorat sina anhöriga och flytt landet. Velčovskýs konstverk har tidigare visats i London på Victoria and Albert-museet och i Pompidoucentret i Paris.
– Det bästa med konstverket är att kommentarer saknas. Publiken får direkt ta del av en annan verklighet. Det här är ett verk som visar hur skört livet kan vara och hur vardagen förändras blixtsnabbt. Det här är ett verk som är verklighet bara 1 000 kilometer från Helsingfors, säger Lux Helsinkis konstnärliga ledare Juha Rouhikoski.
En av Lux Helsinkis höjdpunkter är Mechanit Project-gruppens verk Koneistos som visas i Studentteaterns utrymme på Alexandersgatan. Atte Olsonen är ansvarig ljuddesigner i gruppen, som inledde sin verksamhet 2015.
– Koneistos är en syntetisk naturupplevelse. Vi har byggt en scenografi med aluminiumstänger som står i utrymmet mot varandra. Vi har byggt motorer som klättrar och lever längs stängerna. Publiken får komma in i naturupplevelsen och skapa sin egen uppfattning. Det är första gången som det här visas som ett öppet evenemang, säger Olsonen.
Mechanit Projects verk Koneistos visas på Studentteatern i Helsingfors.
Premiären för Koneistos har blivit uppskjuten på grund av coronapandemin, men också på grund av kriget i Ukraina. Det var meningen att Koneistos skulle framföras på turné i Ryssland i våras.
– Koneistos har visats tidigare i fem lokaler främst som privata föreställningar. Vi har inte skrinlagt planerna på att göra en turné i framtiden. Verkets genreöverskridande karaktär kombinerar element från scenkonst, ljus- och ljudkonst, musik och teater. Föreställningen faller emellan genrerna och har därför varit krävande att marknadsföra till exempel till musikfestivaler. Koneistos är ett verk för alla åldrar, men det roliga är att Koneistos tilltalat speciellt barn som upplevt föreställningen som magisk, säger Olsonen.

ANDRA LÄSER