Villa Paulig, eller Villa Hummelvik. Kär villa har många namn. Men under de senaste 90 åren är det Helsingfors stad som ägt den praktfulla gula träbyggnaden i Sibeliusparken i Bortre Tölö.
Innan det bodde ägarna Gustav och Bertha Paulig där med sin familj. Tyska Gustav började sin affärsverksamhet med att importera råkaffe och kryddor från Lübeck. Hans företag blomstrade i takt med att Helsingfors restaurangkultur utvecklades.
I dag finns kaffeverksamheten fortfarande kvar under namnet Paulig. Trots att det i fjol såg ut som att Helsingfors stad skulle ge pengar till villan ur medborgarbudgeten Omastadi, så gick det inte så.
I stället lade staden ut den på en auktion på nätet under tisdagen. På ett dygn hade någon hunnit bjuda 30 000 euro för villan. Auktionen avslutas den 5 september.
Staden önskar att köparen har en verksamhet som är så öppen som möjligt för invånarna i den 660 kvadratmeter stora villan. Parken runt villan är dessutom öppen för vem som helst.
Tidigare har staden uppskattat att det kostar en miljon euro att renovera Villa Paulig, som är skyddad.
– Antalet invånare ökar i Tölö. Men vi saknar invånarlokaler. Det skulle vara viktigt att ha det, så att också de nya invånarna integreras och lär känna människorna, sade Tölöbon Kirsi Asposalo till HBL tidigare i år.
Hon hade önskat att staden inte säljer villan.
Just nu står det i detaljplanen att klubb- och mötesverksamhet får ordnas i huset. Sannolikt kommer staden att söka en ändring i detaljplanen.
Men det blir knappast frågan om att den nya ägaren skulle inrätta ett hotell eller använda villan som sin privata bostad.
Det finns en plan från 2020 för hur Sibeliusparken ska rustas upp, och det påverkar villan. Ett alternativ för den kunde vara kaféverksamhet.
Villa Paulig
Ligger på Mechelingatan 36 i Sibeliusparken.
Byggdes 1873 åt bagarmästaren Gustav Ulrik Sandberg.
Arkitekten hette Frans Anatolius Sjöström.
Huset kallades då för Villa Hummelvik.
Åren 1886–1932 ägdes villan av Gustav och Bertha Paulig, och senare av sonen Eduard Paulig.
Familjen byggde om huset till åretruntboende med hjälp av arkitekten Waldemar Aspelin.
Senare översåg också Walter Fyrqvist en ombyggnad.
Efter det inkvarterades anställda vid Stengårds sjukhus här 1932–1964.
Klubbverksamhet för unga pågick 1964–1990.
Renoverades 1997–1998.
Kallades för Naturhuset när Ungdomscentralen höll till i huset 2010–2019.
Nu hyr stadens bolag Stara huset och det ordnas rehabiliterande arbetsverksamhet i det.