Hamas medvetna taktik skördar oskyldiga civila offer i Gaza

Leo Hertzberg skriver i en insändare (HBL 19.5) om de ryska bombningarna av Helsingfors i februari 1944. Han drar sedan en parallell till det som nu sker i Gaza. Låt oss då komma ihåg att samtidigt som Helsingfors utsattes för ryska bombanfall möttes över en miljon judiska barn av ett ännu värre öde i de tyska koncentrationslägren. De allierade kunde lätt ha bombat järnvägen till Auschwitz för att försvåra denna dödstrafik men valde – av oförklarliga skäl – att låta bli. Omkring sex miljoner judar skulle slutligen få sätta livet till i Hitlers försök att utrota det judiska folket i Europa. Då fanns det ingen armé som var beredd att skydda judiska barn.
I dag finns det fortfarande krafter som vill uppnå samma mål som Nationalsocialisterna i Tyskland på fyrtiotalet. I Finland har vi sett ett uppsving av högerextremistiska grupper som Nordisk motståndsrörelse bränna israeliska flaggor och klistra nazistiska hakkors på den judiska synagogan för att uttrycka sympati med Nationalsocialisternas politik. I Mellanöstern har den islamistiska regimen i Teheran fortfarande som målsättning att helt utradera den judiska staten. Samma mål delas även av terrorgruppen Hamas som nu kontrollerar Gaza sedan Israel år 2005 avyttrade området till den palestinska sidan som en första goodwillgest i en tilltänkt tvåstatslösning.
Men det som kunde ha utvecklats till ett Mellanösterns Monaco blev ett nytt Afghanistan. I stället för att utveckla området ekonomiskt och socialt har Hamas valt att bygga upp en egen terrorbas. I stället för bombskydd för civila har man prioriterat självmordstunnlar in till Israel samt byggandet av missiler som man nu avfyrar mot civila mål inne i Israel. Det kan tilläggas att upp till en fjärdedel av dessa missiler landar i Gaza och leder till nya civila dödsoffer, en detalj som sällan skymtar fram i rapporteringen från dagens väpnade konflikt.
Att som Hamas använda civila som mänskliga sköldar och bygga avfyringsramper i anslutning till skolor och andra civila mål må ha förväntad massmedial effekt hos dem som till varje pris vill kritisera den judiska staten men utgör trots det ett flagrant krigsbrott.

Tomas Sandell

Helsingfors

ANDRA LÄSER