President Niinistö: EU är ändå inte evig

– Brexit är ett allvarligt budskap om att EU ändå inte är evig trots att man redan vant sig vid unionen, säger president Sauli Niinistö.

Niinistö kommenterar brexit och fredagens möte med Putin på sitt landskapsbesök i Puumala i dag.
Resultatet i den brittiska folkomröstningen om EU vittnar om proteststämningar och missnöje, säger president Sauli Niinistö. Han kommenterade frågan under ett landskapsbesök i Puumala på tisdagen.
– Det här är en mycket allvarlig signal om att EU inte var evig för alla medlemsländer, trots att vi redan vant oss vid den tanken.
Han tror att brexit också kommer att tangeras på fredag när Rysslands president Vladimir Putin besöker Finland. Relationerna mellan Turkiet och Ryssland och situationen i Ukraina står även på agendan.
Niinistö fick också frågan om Finland tänker be om ursäkt för att talmannen för den ryska duman Sergej Narysjkin inte fick resa till OSSE-mötet i Helsingfors förra året med anledning av EU-sanktionerna.
Narysjkin har krävt en offentlig ursäkt av Finland.
– Vi talade ut om fallet med Putin redan förra året, svarade Niinistö.

Påverkar inte säkerhetssituationen

Niinistö säger att Storbritannien i framtiden kan stärka sin roll via Nato. Landet har inte tidigare varit särskilt intresserat av europeisk säkerhets- och utrikespolitik, säger han.
Han tror inte att brexit ändrar säkerhetssituationen i Finland eller för oss närmare Nato.
– Det har jag ganska svårt att se.
Nu måste vi se hur EU reagerar på brexit.
– Om jag minns rätt sade Frankrikes president FrancoisHollande redan på förhand att han vill se ett fortsatt försvarssamarbete.
Börsrasen och pundets försvagade kurs tolkar Niinistö som eventuella överreaktioner. Han hoppas att tecknen på en spirande ekonomisk tillväxt inte stoppas av brexit.
– Jag hoppas att det inte är så och jag hoppas att vi snabbt hittar vägen till en normal vardag igen.
ANDRA LÄSER