Forskare: Därför tvingar Erdogan hem Finlands ambassadör

Finlands ambassadör i Turkiet är på väg att utvisas från landet. Detta efter att presidenten Recep Tayyip Erdogan sagt att han tillsammans med nio andra ambassadörer kommer att förklaras "persona non grata".

Demonstrationer utanför Frankrikes ambassad i Ankara 2016. Arkivbild.
Det är det första steget i den diplomatiska processen för att utvisa ambassadörer.
– Jag har beordrat vår utrikesminister att förklara dessa tio ambassadörer som persona non grata så snart som möjligt, säger Recep Tayyip Erdogan i ett uttalande.
- Beslutet är en stor överraskning, särskilt att även Finland omfattas av det. Turkiet har alltid betonat de goda diplomatiska relationerna till Finland, säger Toni Alaranta, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Det är första gången som Turkiet sänder en dylik kraftig signal mot Finland. Enligt Alaranta är det ändå inte troligt att Finland svarar med att utvisa Turkiets ambassadör.
– Det skulle vara ett synnerligen hårt beslut av Finland. Jag tror att Finland söker andra lösningar, säger Alaranta.
Finlands ambassadör i Turkiet är Ari Mäki.

Aktivist fängslad

Det var i måndags Finland gjorde ett gemensamt uttalande tillsammans med Danmark, Frankrike, Sverige, Kanada, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Tyskland och USA om att den fängslade affärsmannen och aktivisten Osman Kavala bör släppas.
Kavala har varit frihetsberövad sedan 2017 och anklagas bland annat för att ha organiserat protester 2013 mot ombyggnaden av Gezi-parken i Istanbul. Han frigavs i februari 2020, bara för att gripas igen några timmar senare – denna gång misstänkt för delaktighet i kuppförsöket 2016.
- Osman Kalava har gjorts till ett varnande exempel. Regimen anklagar honom för att ha varit en drivande faktor i demonstrationer i landet, och för delaktighet i den misslyckade militärkuppen 2016, säger Alaranta.
Ett odaterat foto av Osman Kavala som håller tal i Istanbul.
Enligt Alaranta har den turkiska staten inga egentliga bevis för brotten Kalava anklagas för.
- De är mera intresserade av att statuera exempel och visa hur det går för personer som går emot regimen. Det är en person som länge varit i mediernas blickfång, även i väst. Därför är det en känslig fråga för regimen.

Inrikespolitik

I uttalandet skrev man bland annat att fängslandet av Kavala "kastar en skugga" över Turkiet.
- Situationen är den att Erdogans väljarstöd inte har varit svagare på 20 år. Om det vore val i dag är det inte säkert att hans parti skulle vinna. Det här utspelet handlar framförallt om det inrikespolitiska läget och att hans popularitet dalar. Tanken är att skapa ordning i de egna leden genom att visa att han kan stå upp emot väst.
Om ett val ordnades i Turkiet i dag skulle den demokratiska processen vara ett stort frågetecken. Det är mycket oklart om landet i nuläget kan ordna fria val, säger Alaranta.
Under veckan har Erdogan upprepade gånger hotat att vidta åtgärder mot ambassadörerna.
– Den verkliga orsaken till mitt fortsatta frihetsberövande är att regeringen behöver hålla liv i en fiktiv berättelse om att Gezi-protesterna var en följd av en utländsk konspiration, sade Osman Kavala själv, när nyhetsbyrån AFP besökte honom i fängelset förra veckan.
Utrikesministeriet ville på inte kommentera frågan på lördagseftermiddagen.

Krav från Europadomstolen

Danmarks, Frankrikes, Finlands, Kanadas, Nederländernas, Norges, Nya Zeelands, Sveriges, Tysklands och USA:s ambassader kräver i ett uttalande att Osman Kavala släpps på friges omedelbart.
"I dag är det fyra år sedan det pågående frihetsberövandet av Osman Kavala började. De fortsatta förseningarna av hans rättegång, bland annat genom att slå ihop flera olika åtal samt att man lägger till nya efter det att han tidigare har friats, kastar en skugga över respekten för demokratin, rättsstatsprincipen och transparensen i det turkiska rättsväsendet", skriver länderna i uttalandet.
Europadomstolen (ECHR) har beskrivit rättsfallet mot Kavala som ett sätt för Turkiet att tysta honom och begärde redan 2019 att han skulle släppas.

ANDRA LÄSER