Över 30 döda efter supertyfon i Filippinerna

Antalet omkomna stiger efter den kraftigaste tyfon som har drabbat Filippinerna i år. Minst 33 människor har hittills bekräftats döda.

Flera byggnader i en by vid en strand har förstörts av den kraftiga supertyfonen.
18.12.2021 07:36 UPPDATERAD 18.12.2021 13:21
Elstolpar har blåst omkull, hustak har skalats av och träd dragits upp med rötterna. Hjälparbetare vittnar om en enorm förödelse på flera av de öar där ovädret svept förbi.
– Informationen och bilderna vi får är väldigt alarmerande, säger Alberto Bocanegra vid Röda Korset och Röda Halvmånen i Filippinerna.
Över 300 000 människor tvingades lämna hem och turistanläggningar när "supertyfonen" dundrade in över den populära turistön Siargao i torsdags med vindar på 54 meter per sekund. I tyfonens spår rapporteras det också om både översvämningar och jordskred.

"Kommunikationer nere"

Turiststaden General Luna är hårt drabbad och enligt guvernör Arlene Bag-ao jämnades också grannön Dinagat med marken. Bag-ao skriver på sociala medier: "Vi har en sinande tillgång på mat och vatten. El och telekommunikation ligger nere".
Militären, polisen, kustbevakningen och räddningstjänsten, tillsammans över 18 000 personer, ska hjälpa till med räddningsarbetet i de värst drabbade områdena, berättar Mark Timbal, som är talesperson för den nationella katastrofmyndigheten. Han säger att Siargao och den norra ändan av landets näst största ö Mindanao har fått omfattande skador.

Spås bli starkare

En supertyfon motsvarar det som i Atlanten klassas som en orkan av kategori 5, den högsta klassen på skalan.
Filippinerna har länge rankats som ett av de länder som är mest sårbara för klimatförändringar. Forskare har också förutspått att ovädren där kommer att bli kraftigare på grund av den globala uppvärmningen.

ANDRA LÄSER