Tyska gymnaster kan tävla i helkroppsdräkt i OS

De tyska damgymnasterna överväger att tävla i helkroppsdräkt i OS i Tokyo. Anledningen är att de vill markera mot sexualiseringen mot kvinnor inom gymnastiken.

Elisabeth Seitz i en helkroppsdräkt under gymnastik-EM. Arkivbild.
23.07.2021 13:26 UPPDATERAD 23.07.2021 16:46
Det tyska landslaget tog samma beslut i EM i april. Då var 21-åriga Sarah Voss först ut med att bära helkroppsdräkt – och resten av laget följde efter. Tilltaget hyllades av gymnaster från andra länder.
– Vi ville visa att alla kvinnor, allihop, borde ha på sig vad de vill, säger Elisabeth Seitz, som ska delta i sitt tredje OS.
Det vanliga är att kvinnliga gymnaster tävlar med dräkter som inte täcker benen. Det är tillåtet att täcka benen enligt regelboken, men sådana dräkter har nästan uteslutande använts av religiösa skäl tidigare.
Tyskorna bar helkroppsdräkter under träningen inför OS i Tokyo och menar att det kan bli aktuellt även när tävlingarna drar igång.
– Det betyder inte att vi inte vill bära vanliga dräkter längre, säger Elisabeth Seitz och fortsätter:
– Det är ett beslut som kommer tas från dag till dag, beroende på hur vi känner oss och vad vi vill. På tävlingsdagen kommer vi att bestämma vad vi ska ha på oss.
Gymnasterna har fått stöd från den tyska ledarstaben.
– Tränarna var väldigt involverade också. De sa att de vill att vi ska känna oss bekväma och självsäkra oavsett vad, säger Sarah Voss.

ANDRA LÄSER