Nya Olkiluoto-bakslaget gör elen ännu dyrare i vinter

Det finns ingen exakt beräkning på när provdriften vid den tredje reaktorn i Olkiluoto kan börja igen. Det betyder att redan dyr el riskerar att bli ännu dyrare i vinter.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade sprickorna på pumphjulen vid den tredje reaktorn i Olkiluoto.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
22.11.2022 10:07 UPPDATERAD 22.11.2022 11:29
Att den tredje reaktorn vid kärnkraftverket i Olkiluoto blir ytterligare fördröjd innebär inte i sig att det uppstår någon brist på el i Finland i vinter. Men det betyder att vi är beroende av import från Sverige längre än vi trodde att vi skulle vara, säger Jukka Leskelä, vd för Energiindustrin.
Fördröjningen innebär också att elpriset i Finland kan komma att vara betydligt högre än till exempel i Sverige. Läget lättar när Olkiluotos tredje reaktor kan tas i drift.
– Nu är det inte det allmänna läget i Europa som pressar upp elpriset utan brist på produktionskapacitet på hemmaplan, säger Leskelä.
Energiindustrins vd konstaterar dock att läget då det gäller elproduktion i norra Sverige och i Norge nu är betydligt bättre än vad det var tidigt i höstas. Det har regnat och vattenmagasinen är väl fyllda, vilket ger bra med vattenkraft.
Industrins Kraft (TVO) meddelade sent på måndagen att provdriften vid Olkiluoto 3 kan fortsätta tidigast den 11 december. Håller den tidtabellen kan reaktorn tas i kommersiell användning i slutet av januari.
Men tidtabellen är fortfarande osäker. Det kommer enligt TVO att dröja flera veckor innan det klarnar vad som orsakade sprickorna i fyra inmatningspumpar för vatten i reaktorn. Pumphjulen undersöks för tillfället och reaktorleverantören Areva-Siemens försöker komma underfund med orsaken till sprickorna.
TVO deltar aktivt i undersökningsarbetet, uppger bolaget. TVO lovar också uppdatera beräkningarna för när den tredje reaktorn kan producera el så snart närmare uppgifter om vad som orsakade pumpproblemet finns.
Det är fortfarande oklart vad som orsakade sprickorna på pumphjulen vid den tredje reaktorn i Olkiluoto. Reaktorn kommer i kommersiell drift tidigast i slutet av januari nästa år, uppger TVO.
Problemet med pumphjulen i vattenpumparna upptäcktes i början av oktober.
Tidigare vintrar har Finland importerat el i en mängd som ungefär motsvarar den beräknade produktionen vid Olkiluoto 3 från Ryssland. Importen från Ryssland upphörde i maj till följd av det ryska anfallet på Ukraina.
Hur har du förberett dig på elavbrott i vinter?

ANDRA LÄSER