Oskar Silén vill göra en modern och rockig Sju bröder

Aleksis Kivis Sju bröder spelas på Lurens sommarteater i år. Uppsättningen i Oskar Siléns regi är en modern uppväxtskildring av marginaliserade unga män som söker sin plats i världen.

Oskar Siléns har gjort föreställningen Sju bröder, som ska både beröra och få en att skratta. Pjäsen kombinerar rock- och popmusik med romanklassikern.
Den 1 juli kommer en nutida version av Aleksis Kivis Sju bröder att ha premiär på Lurens sommarteater. För regi- och bearbetningsarbetet står Oskar Silén, som återvänder till Lurens sommarteater efter en fem års paus. Till en början var han skeptisk till tanken att regissera för en sommarteater, men Petra Sundqvist som både står på scen och ansvarar för pjäsens scenografi lyckades övertala honom. Hon pitchade idén att skapa musikteater med riktigt hård sväng och föreslog då att de skulle sätta upp en klassiker som Sju bröder, men med rockmusik, berättar Silén.
– Varpå jag svarade "Det där är en helvetes bra idé!" När den här idén kom till tänkte jag att det är antingen det här eller ingenting, förklarar Silén.

En hörnsten i finsk litteraturhistoria

Kivis text måste bli mer lättförståelig och kortas ner för att passa sommarteaterns scen. När Silén inledde sitt bearbetningsarbete försökte han hitta olika dramatiseringar av Sju bröder, men fick inte tag på en svensk version. Sedan hittade han Thomas Warburtons översättning av romanen. Lyckligtvis är den skriven med flera repliker, vilket lite underlättade det krävande arbetet.
– Hårt arbete har det varit. Jag och min arbetsgrupp funderade hur vi ska få det här att fungera på scen. Vad är roligt? Vad är dramatiskt? Det har hela tiden fallit bort detaljer, repliker och ibland har vi satt tillbaka något. Men det har varit roligt att fundera på hur vi ska göra det här modernt, berättar Silén.
Han säger att några val kommer att förvåna dem som har läst boken.
– Historien äger ju rum under 10 år, men för att få till det på scen så suddade vi lite ut den tidsramen.

Musik och känsla

Sju bröder på Lurens är musikteater som kombinerar romanklassikern med moderna finska rock- och poplåtar som framförs på svenska.
– När de stora känslorna kommer då börjar musiken. Lurens har ju en vridläktare som passar bra till sånger där karaktärerna till exempel förflyttar sig ut till skogen eller kommer hem igen, säger Silén.
I romanen sjunger karaktärerna också, men i Siléns tolkning har han och arbetsgruppen valt nya låtar som passar pjäsens tematik, exempelvis Klamydias "Lähden himaan". På svenska sjunger bröderna "Vi sticker hem". I pjäsen vill bröderna ofta inte ta sitt ansvar, i stället sticker de i väg, bland annat genom att fly hem från skolan.
– Jag tycker att det är intressant när personer får den här upprorskänslan och vill sticka. Att vi vill få till stånd en förändring genom att fly våra problem.

Dagens marginaliserade ungdomar

Bröderna flyr inte bara sina problem, utan är även besvikna på livet. För dem känns det som att allt och alla är emot dem. Därför håller bröderna på att bli utanför samhället.
–Att projicera sitt missnöje på andra, det tycker jag ligger mycket i tiden. Det handlar om att skylla på alla andra förutom sig själv. Det är inte jag, utan världen, samhället och politikerna som borde vara på ett viss sätt. Kivi har skrivit om det som vi i dag kallar för marginaliserade ungdomar, men det hette något helt annat på hans tid, säger Silén.
Han fortsätter:
– Alla känner vi igen det här att om jag bara struntar i det eller slutar mitt jobb, så löser det sig, men det går ju aldrig så. I stället borde man ha självinstinkt och fundera på var skon klämmer egentligen. Det är ju mycket svårare.
Det går bara sämre och sämre för bröderna när de struntar i sina problem. De andra byborna visar tydligt att de ogillar deras beteende och därmed känner bröderna sig mer exkluderade. Men när de börjar söka sin plats i världen och växa som personer sker en utveckling. Lurens Sju bröder är alltså en uppväxtskildring som följer brödernas mognande.
Kivi har skrivit om det som vi i dag kallar för marginaliserade ungdomar, men det hette något helt annat på hans tid.

Inför premiär

Just nu fokuserar Silén på att få allt att fungera och fördjupa dramat. Det ska vara en historia som berör, men den ska också ha komiska inslag. Den här pjäsen är mer personlig för Silén än många tidigare.
– Jag har gjort föreställningen utifrån det jag tycker och tänker och vad jag blir berörd av. Då är jag ännu mer inblandad i det hela på gott och ont. Det blir också mer nervöst inför premiären; vad kommer publiken tycka och tänka? funderar han.
Silén vill att publiken ska känna empati för bröderna och deras öde. Teaterns syfte har i århundraden varit att skildra samhälleliga problem såsom utanförskap och hjälpa oss att förstå vår omgivning bättre.
– Teater måste finnas för att öva upp och ge vidare empati till våra barn och varandra. Vi ska kunna ta en stund att sätta oss in i hur någon känner och mår och lyssna på varandra, sammanfattar han.

Oskar Silén

  • Född: i Helsingfors år 1973.
  • Gör: regissör, skådespelare och musiker.
  • Karriär: gick ut Teaterhögskolan 1997, där han studerade skådespelarkonst. Han har skådespelat på flera finlandssvenska teatrar, är en av kärnmedlemmarna i Teater Taimine och har också regisserat bland annat för Svenska Teatern och Skärgårdsteatern.
  • Aktuell med: regisserar Sju bröder på Lurens sommarteater.

ANDRA LÄSER