Finskt spelbolag sålt till israelisk speljätte för 340 miljoner

Finska mobilspel säljer. Spelbolaget Reworks, kända för inredningsspelet Redecor, har fått israeliska ägare.

Reworks mest kända produkt är inredningsspelet Redecor.
En förvärvsvåg sköljer över den finska spelbranschen. Nu har bolaget Reworks – Finlands femte största spelbolag mätt i omsättning – fått nya ägare.
Köpare är det israeliska spelbolaget Playtika, som betalar drygt 340 miljoner euro för 80 procent av Reworks aktier. Playtika har rätt att köpa den överstående andelen också, enligt ett betalningsarrangemang som kan ge allt mellan 1 dollar och 200 miljoner.
Det slutgiltiga priset beror på om Reworks når sina resultatmål för 2022 eller inte.
Reworks är ett rätt ungt bolag, grundat 2018, med en omsättning på drygt 40 miljoner i fjol. Mest känt är bolaget för Redecor, ett inredningsspel till mobilen där spelarna tävlar i olika designutmaningar.

Ägs till hälften av anställda

Bolaget ägs till hälften av de 33 anställda och till hälften av tre investeringsfonder, skriver Talouselämä.
Styrelseordförande Ilkka Teppo säger till tidningen att alternativet till en försäljning hade varit att lista bolaget på börsen.
– Men det är en långsam väg då man bygger upp ett företag. På det här sättet får vi resurser och befintlig teknologi, utan att bygga upp allt själv.
Köparen Playtika listades på Nasdaq-börsen i USA tidigare i år, och ägdes tidigare av ett kinesiskt konsortium. Bolaget har gjort affärer i Finland förr. För två år sedan såldes finska spelbolaget Seriously till Playtika, enligt uppgift för drygt 300 miljoner euro.
Seriously är Finlands fjärde största spelbolag mätt i omsättning, efter Supercell, Small Giant Games och Rovio.
Under sommaren har flera utländska investerare fiskat efter förvärvsobjekt på den finska spelmarknaden.
I juni skrev Helsingin Sanomat att spelstudion Housemarque har sålts till spelkolossen Sony, och i augusti rapporterade it-nyhetssajten Venturebeat att israeliska Plarium har förvärvat spelbolaget Futureplay.

Finlands fem största spelbolag

Utländska investerare har haft ögonen på den finska spelbranschen de senaste åren. Här är de fem största spelbolagen mätt i omsättning 2020.
1. Supercell: 1,298 miljarder
2. Small Giant Games: 370 miljoner
3. Rovio: 272 miljoner
4. Seriously Digital Entertainment: 129 miljoner
5. Reworks: 42 miljoner

ANDRA LÄSER