Mobbade simmaren: "Det här är min historia"

I sin självbiografi medger den danska simstjärnan Jeanette Ottesen att hon var med och mobbade landslagskollegan Lotte Friis och ber också om ursäkt.Men Friis slår tillbaka.

Simmaren Lotte Friis mobbades i landslaget. Nu slår hon tillbaka mot ursäkten i stjärnan Jeanette Ottesens bok. Arkivbild.
"Jag känner mig nu mer utsatt", skriver hon på Instagram.
Ottesen, som bland annat har två individuella VM-guld och fem EM-guld, skriver i självbiografin "Fri" att hon var del av en mobbningskultur i det danska simlandslaget och att mobboffret var Lotte Friis.
Hon skriver att Friis var ett klassiskt mobboffer som aldrig sade ifrån, och försöker ge en förklaring till varför det blev så.
"Det kan vara så att hon har en stor rumpa, att hon inte väger vad hon behöver, att hon är fet, hur hon simmar, kläderna hon bär eller glasögonen hon simmar med. Lotte skaffar sina specialdesignade simglasögon, som ser riktigt roliga ut och definitivt är fula", skriver hon bland annat, enligt danska TV2.
Ottesen har nyligen bett Friis om ursäkt, och berättade då att hon nämnt mobbningen i sin bok.
Friis reagerar dock starkt på att Ottesen aldrig berättade att händelsen fått en så stor plats i boken, ett helt kapitel.
"I dag känner jag mig ännu mer utsatt och uthängd inför hela landet. Det här är min historia att berätta, inte hennes", skriver Friis på Instagram.
Friis tycker att Ottesen kunde ha berättat om mobbningen utan att nämna hennes namn och utan att gå in i detalj.
"Jeanette har genom sitt behov av att berätta det hon uppfattar som hela historien sett till att mina framtida barn, kollegor och andra för evigt kan läsa historien om 'mobboffret' Lotte. Det tycker inte jag är okej", skriver Friis.
ANDRA LÄSER