Det både snöar och åskar i Stockholm – stadsborna uppmanas stanna hemma

Snön fortsätter ställa till med problem i Sverige. Meteorologen har utfärdat orangea varningar i Stockholmsområdet och SL rekommenderar hemmajobb under måndagen. Samtidigt har ett vinteråskväder dragit in över regionen.

Årets första riktiga snöfall i Sydsverige har dragit in, och snöandet fortsätter.
21.11.2022 09:00 UPPDATERAD 21.11.2022 09:40
I natt blev det dubbelt upp vädermässigt på flera håll i Sverige, vilket kan ha förvånat en del. Men vinteråska är vanligare än man tror, enligt SMHI.
I Södertälje misstogs de kraftiga smällarna för skottlossning, och polisen fick in flera larm under natten till måndagen. Det visade sig dock vara helt vanlig åska.
– Åska är ett fenomen som man förknippar med sommaren, men det kan faktiskt förekomma även under vintern, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Nattens vinteråska drabbade främst Stockholmsområdet och Gotland, men även andra delar av landet.
– Över Stockholm kom åskan strax efter midnatt och framåt ett-tiden i natt, men vidare under morgonen har det fortsatt förekomma enstaka urladdningar i delar av Götaland och Svealand. Vi har även fått en urladdning i Gävleborgs län.
Fenomenet inträffar oftast nära kusterna i södra Sverige, när kallare luft rör sig över vatten som fortfarande är ganska varmt, berättar Alexandra Ohlsson.
– När det sedan kommer in över land så kan det ha byggts upp tillräckligt med spänningar i luften så att vi får en blixturladdning, säger hon.

Hur ovanligt är det?

– Det är faktiskt vanligare än man tror. Men det är inte så vanligt att man har utbredd åska, utan främst är det några enstaka blixtar som kan förekomma under vintern, säger Alexandra Ohlsson.

Orange varning

SMHI utfärdade vid lunchtid på söndagen en orange varning, den näst högsta, över stora delar av Stockholms län.
SL, som sköter lokaltrafiken i Stockholmsregionen, rekommenderar sina resenärer att vara ute i god tid om de ska resa.
"Om du har möjlighet att jobba hemifrån under måndagen är det bra att göra det", skriver SL.
Skåne har på en vecka gått från sommar till vinter. Nu finns snö så långt söderut man kan komma i Sverige, i Smygehuk.
Även SJ uppmärksammar resenärer om att trafiken kan komma att påverkas till följd av det kraftiga snöfallet.
"Vi vet inte hur tågtrafiken kan komma att påverkas, men risken för trafikstörningar är större än vanligt. I nuläget planerar vi att köra trafiken som normalt", skriver SJ på sin hemsida.

Snövarning för Gotland

Under söndagseftermiddagen lades en orange varning för kraftigt snöfall även över Gotland.
Tidigare orangea varningar för sydöstra Skåne ligger inte längre kvar.
Gula varningar ligger över Gotland, norra Kalmar län och delar av Uppsala och Stockholms län. Även områden väster om Vättern – där man väntar sig kraftigare snöfall – samt väst och sydväst om Vänern omfattas av gula varningar.
– Där handlar det främst om den förstärkning som blir när vi har den här kalla nordostvinden över sjöarna, som genererar kraftigare snöbyar, säger Therese Fougman.
Snöoväder i sydöstra Sverige under lördagen.

ANDRA LÄSER