Förbered din hund för stugan eller naturvistelser - glöm inte fästingmedel

Många väljer att åka till en sommarstuga eller vistas i naturen under sommaren och det innebär att även många hundar får följa med. Tyvärr kan faror lura i terrängen.

Kom ihåg att inte låta hunden bada i, eller dricka, vatten som innehåller cyanobakterier.
SPT
25.07.2021 14:39 UPPDATERAD 25.07.2021 14:40
Enligt djurförsäkringsbolaget Agria finns det en del faror för hunden på sommarstugan och i naturen. Enligt Agria bör man ta hänsyn till dem för att säkerställa en trevlig vistelse för både hund och ägare.
Fästingar kan ställa till problem. Kom ihåg att skaffa fästingmedel till hunden om du misstänker att det finns mycket fästingar vid stugan eller i naturen du ska vistas i. Gå igenom hundens päls dagligen och plocka bort eventuella fästingar.
Även huggormsbett är farliga för hunden. Om det kan finnas huggorm i området, låt inte hunden gå lös utan tillsyn.
Enstaka myggbett eller getingstick brukar vara ofarliga för hunden. En del hundar kan dock vara känsliga för bett och då kan hunden få en allergisk reaktion, detta är speciellt vanligt om hunden blir biten flertalet gånger, enligt Agria.
Ta reda på var närmaste veterinär och djurklinik ligger. Då vet du direkt vem du ska kontakta om hunden blir skadad eller sjuk.
Hunden kan drabbas av värmeslag på sommaren om hunden vistas i trånga utrymmen eller på grund av hög belastning, till exempel mycket motion. Under varma dagar är det därför viktigt att hunden dricker mycket vatten och att den har en sval och skuggig att ligga på. Om du vistas vid ett vattendrag kan du svalka hunden genom att bada den.
Kom dock ihåg att inte låta hunden bada i, eller dricka, vatten som innehåller cyanobakterier.

ANDRA LÄSER