Fem nya grenar till OS 2020

Den internationella olympiska kommittén har godkänt fem nya idrottsgrenar till sommar-OS år 2020. I Tokyo om fyra år kommer det också att tävlas i baseball/softball, karate, skateboarding, surfing och sportklättring.

Japanska Yoshiro Mori är ordförande för organisationskommittén för OS i Tokyo år 2020.
Beslutet om att tillägga de fem nya grenarna gjordes av den internationella olympiska kommittén, IOK, efter förslag av organisationskommittén för OS i Tokyo 2020.
De nya grenarna kommer inte att påverka de existerande idrottar- och evenemangsmängderna för OS. Beslutet är inte heller bindande för framtida OS värdar. Enligt IOK:s pressmeddelande togs diverse faktorer i beaktande då beslutet fattades, bland annat inverkan på könsfördelningen i OS och grenarnas popularitet bland unga.
– Införandet av paketet med de nya grenarna kommer att gynna unga atleter en möjlighet att uppfylla drömmen av att tävla i olympiska spelen och inspirera dem att uppnå det bästa möjliga både inom sport och i livet, säger ordförande för organisationskommittén för OS i Tokyo Yoshiro Mori i pressmeddelandet.
ANDRA LÄSER