Michael ”Monty” Widenius redo för börsnotering i USA

Databashanteraren Maria DB, med flera finlandssvenska bakgrundskrafter, planerar en listning på New Yorkbörsen. – Det ger oss chans att växa snabbare, säger databasens huvudutvecklare Michael ”Monty” Widenius.

Michael ”Monty” Widenius är huvudutvecklaren bakom databashanteraren Maria DB. I teamet ingår även andra finlandssvenskar.
Patrik Harald
01.02.2022 16:12 UPPDATERAD 02.02.2022 08:45
Börslistningen görs i samarbete med Angel Pond Holdings, som är ett så kallat förvärvsbolag eller spac (special purpose acquisition company). Angel Pond Holdings har börsnoterats och därefter fusionerats med Maria DB.
– Det här är ett snabbare sätt att komma in på börsen för företag vars produkt är färdig men vars bokföring ännu inte följer de amerikanska reglerna, säger Michael "Monty” Widenius, en av grundarna till Maria DB Corporation och den huvudsakliga utvecklaren bakom databashanteraren.
Enligt Widenius ger börsnoteringen företaget mer pengar att satsa på utveckling och möjlighet att göra bättre produkter. Den innebär också att företaget kan expandera snabbare.
– Intresset är stort, speciellt i Kina och övriga Asien, eftersom vi jobbar med öppen källkod, vilket garanterar att ingen kommer åt kundernas data via bakdörrar. Kraven på det här ökar mer och mer och i Kina finns direktiv om att all utländsk mjukvara i framtiden måste bygga på öppen källkod. Det betyder att Maria DB har en särskilt fördelaktig position.

Marknadsvärde över en miljard

Att Maria DB inte är ett amerikanskt bolag är också en fördel på den kinesiska marknaden.
– Det som hittills hindrat oss från att bli riktigt stora i Asien är att vi måste bygga upp en organisation också där. Nu har vi pengar att göra det.
Överenskommelsen med Angel Pond Holdings ger Maria DB ett investeringsvärde på cirka 672 miljoner dollar. Bolagets marknadsvärde klarnar när aktien väl handlas på börsen, men Widenius tippar på att det landar på över en miljard dollar.
Databasprodukten Maria DB har sitt ursprung i databasen MySQL som Michael Widenius också utvecklat. 2008 såldes MySQL till amerikanska Sun Microsystems för 1 miljard dollar.
Sun Microsystems köptes senare av it-jätten Oracle. Widenius var dock besviken på Oracles sätt att förvalta hans livsverk, vilket är orsaken till att uppkomsten av Maria DB-produkten år 2009.
Till en början var utvecklingsverksamheten kring Maria DB helt baserad på öppen källkod och icke-kommersiell. För att bygga en global affärsverksamhet grundades företaget Maria DB Corporation år 2010 av Patrik Backman, Ralf Wahlsten, Kaj Arnö, Max Mether, Ulf Sandberg och Mick Carney, tillsammans med Widenius.
Texten är uppdaterad den 2.1.2022 klockan 8.17 med fler namn på Maria DB Corporations grundare.

ANDRA LÄSER