Roger Federer avslutar karriären: "Bitterljuvt"

Tennislegendaren Roger Federer avslutar karriären efter kommande Laver Cup, bekräftar han själv på Instagram. "Jag kommer att spela tennis igen, men inte i grand slams eller på ATP-touren", skriver schweizaren.

Roger Federer avslutar sin tenniskarriär. Arkivbild.
TT
15.09.2022 16:36 UPPDATERAD 15.09.2022 18:02
I ett långt avskedsbrev till sporten berättar Federer att beslutet varit svårt att fatta.
"Det är ett bitterljuvt beslut för jag kommer att sakna allt som touren givit mig. Men samtidigt finns det så mycket att fira. Jag ser mig själv som en av de mest lyckosamma personerna på jorden. Jag fick en talang för att spela tennis, och jag gjorde det på en nivå jag aldrig kunde föreställa mig, längre än jag någonsin kunnat tro."
Federer har varit med och dominerat tennisen de senaste två decennierna och har under sin karriär vunnit 20 grand slam-turneringar och varit världsetta i 310 veckor, varav 237 i följd. Han är den som vunnit flest Wimbledontitlar med sina åtta pokaler från gräset i London.
– Han är helt klart en av de största vi någonsin haft. Men tittar man vid sidan om är han kanske en av de som har betytt mest för sporten på väldigt, väldigt länge genom att han tog sig an rollen, säger den svenske före detta tennisspelaren Jonas Björkman till TT.

Att vinna med stil

41-åringen har haft stora skadeproblem de senaste åren och har inte kunnat utmana om några titlar. Han har inte spelat sedan förra årets Wimbledon då han rehabiliterat sig efter att ha genomgått en tredje operation för ett krånglande knä.
Trots att han numera anses vara en spelare med klass, har även Federer kämpat med ett hett temperament.
Som ung spelare visade Federer upp beteenden som fick tennispubliken att lyfta på ögonbrynen, med sönderslagna racket och utbrott.
– Jag hade tufft att få ordning på mig själv ute på banan, att uppföra mig på rätt sätt. Det var en stor grej för mig, har han sagt enligt AFP.
Men när hans tränare och nära vän Peter Carter omkom i en bilolycka året Federer fyllde 21, förändrades allt.
Från och med då lovade han sig själv att vinna med stil, och att jaga iväg sina inre demoner.
– Det är ju det som är häftigt. Från att inledningsvis ha varit en kaxig junior så förändrade han sin personlighet, förmodligen tillsammans med teamet som låg på honom och sade att det inte fungerar att vara på det sättet. Det har varit en otroligt häftig resa att se, säger Jonas Björkman.

Ikonstatus

Hans uppförande på och utanför planen har gett honom ikonstatus i hela sportvärlden och sponsorer har stått på kö. På Forbes årliga lista över vilka idrottare som tjänat mest var han på sjunde plats efter att ha dragit in motsvarande 919 miljoner kronor under 2021, trots att han var skadad halva det kalenderåret.
– Han var en så grym ambassadör mot sponsorer, fans, turneringar, konkurrenter och kompisar i omklädningsrummet. Där är han väl störst, säger Jonas Björkman.
Nu blir det en sista comeback i Björn Borgs europeiska stjärnlag i Laver Cup. Förutom Federer ställer även hans huvudkonkurrenter de senaste tio åren upp, Rafael Nadal och Novak Djokovic, tillsammans med det norska stjärnskottet Casper Ruud, britten Andy Murray och greken Stefanos Tsitsipas.

ANDRA LÄSER