Kriget stoppar Eurovision i Ukraina 2023

Storbritannien ordnar eurovision 2023 – kriget stoppar sångtävlingen i Ukraina

Ukrainas Kalush Orchestra på presskonferensen efter finalen i Eurovision Song Contest. Arkivbild.
EBU har beslutat att Eurovision Song Contest inte kan genomföras i Ukraina 2023. Anledningen uppges vara det pågående kriget i landet efter den ryska invasionen.
Brittiska BBC ska enligt uppgift arrangera tävlingen eftersom Storbritannien kom tvåa i årets tävling.
”Det är vår fulla avsikt att Ukrainas seger ska ge avtryck i nästa års show”, skriver EBU i ett uttalande, som Aftonbladet var först med att rapportera om.
I pressmeddelandet skriver EBU att man analyserat säkerhetsläget och utforskat olika möjligheter, men att Rysslands invasion av Ukraina och det pågående kriget gjort det omöjligt att påbörja arbetet med tävlingen som tar ett år att förbereda.
"Efter en objektiv analys har referensgruppen, Eurovisions beslutande organ, med djup sorg och ånger kommit till slutsatsen att under rådande omständigheter kan UA:PBC inte uppfylla de säkerhets- och operativa garantier som krävs av ett tv-bolag för att stå som värd för, organisera och producera Eurovision Song Contest”, skriver EBU i pressmeddelandet.
Ukraina vann tävlingen 2022 och det är traditionsenligt vinnarlandet som också blir värd för nästa års tävling, landet har tidigare varit värdland 2017 och 2005.
Det är ännu inte klart i vilken stad tävlingen arrangeras, men källor till brittiska Metro har tidigare sagt att Glasgow är förstavalet om tävlingen hålls i Storbritannien.
ANDRA LÄSER