Den 33-årige Kievkrögaren med avgångsbetyg från prestigefyllda matlagningsskolan Le Cordon Bleu föreslog nyligen att borsjtj – som görs på rödbetor och äts med syrad grädde – skulle erkännas som en del av Ukrainas kulturarv.
Det passerade inte obemärkt i Ryssland, där soppan för många är en lika självklar del av matkulturen som korv för tyskarna eller piroger för polackerna.
– Jag vill helst inte kalla det ett krig om borsjtj, men i själva verket är det just vad det är, säger Klopotenko.
Kan bli kulturarv
Krögaren tröttnade på att restauranger över hela världen kallar borsjtj för en rysk soppa, så för några veckor sedan tog han med en gryta borsjtj till Ukrainas kulturministerium för att övertyga ledningen om att skicka in en ansökan till Unesco om att få rätten klassad som ett kulturarv, precis som den napolitanska pizzan eller det georgiska vinet.
Ministeriet nappade och förbereder nu det hela. Till ryssarnas stora förtret.
Borsjtj är "en av Ryssland mest berömda och omtyckta rätter, och en symbol för det traditionella köket", skriver ryska regeringen på Twitter.
Borsjtj förenar
Klopotenko ser soppan som i princip det enda som definierar det ukrainska köket, eftersom allt annat är rester av Sovjettiden. Sovjet "svalde" Ukraina, "tuggade och spottade ut", enligt kocken.
– Jag insåg att borsjtj är vad som förenar oss. Vi må vara olika, vi äter olika typer av borsjtj och använder olika recept, men det är borsjtj.
Han får eldunderstöd av den ukrainska etnologen och historikern Olena Sjtjerban, som tycker att det är "absurt" att koppla ihop borsjtj med Ryssland.
– Borsjtj är det andra jag åt i livet, efter modersmjölken. Vi slutar med bröstet och börjar med borsjtj, säger hon.
Borsjtj
Borsjtj är en slavisk rödbetssoppa, vars ursprung varierar beroende på vem man frågar.
Den äts traditionellt med smetana – syrad grädde – och kan även innehålla ingredienser som vitkål, morot, palsternacka, rotselleri och lök.
Vissa uppskattar några droppar rödvinsvinäger på slutet, för den goda smakens skull.
ANDRA LÄSER
Ekonomi och näringsliv
Platt fall för finlandssvenskarna som tog sitt it-bolag till New York-börsen – ”Det är vad det är”
04.02.2023 05:02

Ukraina
Sårade lämnas kvar på slagfältet när Wagnergruppen strider – ”De är som zombier”
03.02.2023 18:38

Mat och dryck
Som ung dolde Anders Wikström sin passion: ”Det ansågs inte manligt utan något som mammor sysslade med”
04.02.2023 05:02

Brott
Drumsö och Tölö sticker ut i dyster stöldstatistik – så här skyddar du bilens dyrbaraste del
04.02.2023 05:02

Nato
Senator till HBL: USA bör överväga ekonomiska sanktioner mot Turkiet – ”varit en svekfull bundsförvant”
04.02.2023 09:00
