Hong Kong och Bauhaus slutar sälja fyrverkerier

Varuhuskedjorna Hong Kong och Bauhaus samt flera enskilda K-affärer har gått ut med att de slutar sälja fyrverkeripjäser.

Nästan hälften av finländarna anser att privatpersoner inte borde få avfyra raketer, enligt en undersökning som Maaseudun Tulevaisuus låtit göra.
Fredrik Häggman
27.12.2019 15:51 UPPDATERAD 30.12.2019 10:47
Nyårsraketernas plats i butikshyllorna blir allt mindre självklar. I dag inleddes försäljningen inför firandet, men butikskedjor som Bauhaus och Hong Kong har meddelat att de inte säljer pyroteknik i någon form i år.
Hong Kong har 25 butiker runtom i Finland, Bauhaus har fem.

Ser ingen framtid i fyrverkeriförsäljning

Tommy Dolivo, försäljningschef på Hong Kong i Finland, förklarar att beslutet är en följd av ägarbytet för ett och ett halvt år sedan, då Hong Kong köptes upp av svenska Rusta-koncernen. I Sverige har Rusta redan tidigare slutat sälja fyrverkerier.
I och med butiksförnyelsen slås sortimentet fast på koncernnivå i högre grad än förr.
– Under hösten har vi förnyat butikerna enligt Rustas koncept. Fyrverkeripjäserna är en produktgrupp som Rusta inte ser någon framtid i, bland annat på grund av att miljöperspektivet får allt större betydelse. I samband med butiksförnyelsen har vi också slopat andra produkter, såsom alkohol och tobak, som inte motsvarar vad koncernen vill stå för.
Beslutet är inte bara etiskt utan också ekonomiskt motiverat.
– Försäljningsperioden är kort och det är svårt att hitta skalfördelar. Fyrverkerierna lockar en hel del nya kunder till affärerna, men eftersom de ofta bara kommer för att köpa raketer ger trafiken på det stora hela ingen stor vinst. Fyrverkeriförsäljningen är dessutom reglerad och för med sig en hel del praktiska problem att fundera på.
Den ekonomiska aspekten ligger också bakom Bauhaus beslut att sluta sälja fyrverkerier, säger företagets vd i Finland Rami Antila i en intervju med Iltalehti.
– Pyroteknik är ett affärsområde som det har varit att väldigt svårt att skapa tillväxt i under de senaste åren. Dessutom kräver försäljningen en hel del extraarrangemang, säger Antila till Iltalehti.

Tänker på hundarna

Utöver de stora varuhusen har flera mindre affärer meddelat att de slutar sälja fyrverkerier, såsom K-Supermarket Redi i Fiskehamnen, K-Supermarket på Drumsö och K-Rauta i Vandaporten. Det här är andra året i rad som köpmansbröderna Ilari och Teemu Tikkala vid K-Supermarket Redi inte säljer raketer till nyår, med hänvisning till husdjurens välbefinnande.
– På nyårsafton kommer fyrverkerier att ännu en gång skrämma upp mängder av hundar. I Fiskehamnen finns många hundägare, och vi vill göra vad vi kan för att förbättra deras nyårsafton, skrev köpmännen i ett Facebook-inlägg för ett år sedan.
Inlägget fick kring 11 000 gilla-markeringar delades över 1 300 gånger.

Branschen jobbar i motvind

Under hösten har fyrverkerifrågan tagit plats i den offentliga diskussionen, efter att ett medborgarinitiativ för att förbjuda privatanvändning av pyroteknik samlade ihop 50 000 underskrifter på bara en månad. Initiativet överlämnades till riksdagen i november och ska under vintern behandlas i ekonomiutskottet.
Enligt en enkätundersökning som Maaseudun Tulevaisuus låtit göra har förbudet ett brett stöd bland allmänheten.
Undersökningen visar att 57 procent av kvinnorna och 38 procent av männen anser att fyrverkerierna ska överlåtas till proffs.
Enkäten utfördes av Kantar TNS i början av december. Drygt 1 000 finländare svarade på enkäten och felmarginalen ligger på 3 procentenheter åt vardera hållet.

Så skjuter du säkert

Att avfyra fyrverkeripjäser är tillåtet mellan klockan 18 på nyårsafton och klockan 2 på nyårsnatten.
Endast sådana fyrverkeripjäser som stämmer överens med kraven i EU:s direktiv om pyrotekniska artiklar och som är försedda med ett CE-märke får säljas och avfyras.
Läs igenom produktens bruksanvisningar och följ dem. Att bära skyddsglasögon är obligatoriskt för den som avfyrar, förutom vid produkter i kategori F1. Skyddsglasögon rekommenderas även för åskådarna.
Använd ett lämpligt stöd eller en ramp för raketer. Staga upp produkten så stadigt att den inte kan välta vid avfyrningen. Håll dig på gott avstånd från raketen efter att du har tänt på.
Avfyra pjäserna på en öppen plats och i riskfri riktning. Minderåriga eller berusade får under inga omständigheter avfyra fyrverkerier.
Du får aldrig kombinera, demontera eller mixtra med olika produkter på något sätt – det leder lätt till allvarliga personskador. En pjäs som inte har detonerat kan oskadliggöras genom att ha den en längre tid i en hink med vatten. Till sist: Städa upp efteråt.
Om du har husdjur – lämna inte djuret ensamt på nyår. Låt inte djuret gå löst, ens på en inhägnad gård och se till att det inte kan komma loss ur kopplet. Var speciellt noggrann med ytterdörren så att djuret inte kan slinka ut. Om ditt husdjur visar rädsla, var själv lugn och uppträd som vanligt. Ta aldrig med husdjur för att se på fyrverkerier.
Källa: Säkerhets- och kemikalieverket Tukes

ANDRA LÄSER