Det här vet vi just nu: En person efterlyst, fyra gripna – knivmannen valde ut kvinnliga offer

En misstänkt är internationellt efterlyst sedan gårdagens knivattack, fyra andra har gripits i Åbo. Huvudgärningsmannen har vägrat låta sig förhöras.

Utredning pågår. Crista Granroth och Robin Lardot från Centralkriminalpolisen och Kari Puolitaival från polisinrättningen i sydvästra Finland informerade om knivattacken i Åbo.
Den 18-årige marockanske man som gripits för gårdagens knivattack i Åbo har kommit till Finland som asylsökande 2016, säger polisen. Polisen vill inte uttala sig om de övriga misstänktas status, eller i vilket skede av asylprocessen huvudgärningsmannen befann sig. Alla gripna kommer från Marocko, och gripandena skedde i en privat bostad och vid en flyktingförläggning i Åbo.
18-åringen vårdas fortfarande på sjukhus efter att polisen skjutit honom i benet, och har vägrat svara på polisens frågor eller säga någonting om sitt motiv.
Mannen attackerade i går till synes slumpmässigt utvalda offer i centrala Åbo med kniv. Två personer har dött i attacken och åtta skadats.
Enligt polisen verkar det som om mannen valt ut kvinnliga offer. Av tio offer är två döda och sex skadade kvinnor, medan de två skadade männen skadades då de kom till de attackerade kvinnornas undsättning.

Vad vet vi om det misstänkta terrorbrottet i Åbo

Den misstänkta gärningsmannen är en 18-årig man. Han är marockansk medborgare och har sökt asyl i Finland 2016.
Knivhuggningarna utreds som mord och försök till mord som begåtts i terroristiskt syfte.
Polisen larmades om knivattacken på Åbo Salutorg på fredagseftermiddagen klockan 16.02.
Två finska kvinnor dog i attacken.
Åtta personer skadades i attacken. Bland de skadade finns en italienare, en svensk och en brittisk person. Av de skadade är sex stycken kvinnor och två är män.
Polisen grep den misstänkta gärningsmannen i närheten av Trätorget klockan 16.05. Polisen sköt mannen i låret i samband med gripandet.
Den misstänkta gärningsmannen vårdas fortfarande på sjukhus. Polisen har försökt förhöra honom utan några resultat.
CKP uppger att endast en aktiv gärningsman misstänks för dådet, alltså mannen som är marockansk medborgare och som vårdas på sjukhus. Förutom den huvudsakliga misstänkta undersöker polisen fem personer och deras eventuella kopplingar till händelserna.
Fyra personer har gripits, även de är marockanska medborgare. En internationell efterlysning har getts ut på ytterligare en person.
Åbo universitetscentralsjukhus har vårdat sammanlagt tio patienter efter dådet. Den yngsta av dem är 15 och den äldsta är 67. Tre av offren vårdas fortfarande på intensiven medan en vårdas på en vanlig avdelning.
Fyra personer som vårdats på sjukhuset ska skrivas ut ännu i dag. En person skrevs ut från sjukhuset redan tidigare.
Polisen fortsätter tillsvidare sin effektiverade beredskap och bedömer läget igen nästa vecka.
Skyddspolisen ändrar inte sin hotbedömning som just nu ligger på nivå 2, alltså förhöjd nivå.
Källa: FNB
– Ja, i det här skedet verkar det som om gärningsmannen riktat in sig på kvinnor. Men förundersökningen är inte klar och vi har inte kunnat höra gärningsmannen om hans motiv, säger kriminalkommissarie Crista Granroth som leder förundersökningen vid Centralkriminalpolisen vid en presskonferens på lördagen.
Det äldsta av offren är 67 år och det yngsta 15. De båda dödsoffren är finländare, men bland de skadade finns en svensk, en britt och en italienare.

Försök att förhöra ännu i dag

Till en början utreddes fallet som två mord och åtta mordförsök, men i dag skärpte polisen brottsrubriceringen till mord och mordförsök i terroristiskt syfte.
– Det beror inte på någon enskild faktor, utan orsaken står att finna bland annat i mannens handlingar och uppförande före och under dådet, säger chefen för Centralkriminalpolisen Robin Lardot.
Nu utreder polisen bland annat möjliga kopplingar till terrororganisationer.
– Vi kan ännu inte säga någonting om eventuella kopplingar till dådet i Barcelona i torsdags eller till terrororganisationer, säger Granroth.
Polisen har arbetat för högtryck med utredningen hela natten och dagen, och kommer att göra ett nytt försök att förhöra gärningsmannen senare i dag. Han vårdades ännu på lördagsförmiddagen på intensiven vid Åbo universitetscentralsjukhus, men hans skador är inte livshotande. Polisen sköt honom med ett skott i benet för att få stopp på attacken.

Polisen beslagtog skåpbil

Sammanlagt finns nu sex misstänkta i samband med dådet. Det är fortfarande oklart vilken andel de fyra som gripits i Åbo utöver gärningsmannen eventuellt har i attacken.
– Vi vet att huvudgärningsmannen och de övriga gripna känner varandra, och vi har skäl att misstänka dem. Men jag kan inte kommentera kopplingen mellan männen närmare förrän vi förhört huvudgärningsmannen, säger Granroth.
Enligt Lardot kan man ändå inte i det här skedet tala om en terrorcell. Polisen anser ändå att dådet verkar vara planerat, även om det är svårt att säga hur länge det planerats.
Den femte personen som misstänks kunna ha en koppling till dådet har inte påträffats, och polisen misstänker att han kan vara utomlands. Polisen har utfärdat en internationell efterlysning, och samarbetar också i övrigt tätt med Europol.
En av de misstänkta är ägare till en skåpbil, som beslagtagits av polisen. Polisen utreder nu om skåpbilen kan hänga ihop med dådet på något vis.

Tryggt men höjd beredskap

Kari Puolitaival från polisinrättningen i sydvästra Finland försäkrar att det nu är säkert att röra sig i Åbo och andra delar av landet. Polisen har ändå ökat sin närvaro och beredskapen är förhöjd på platser där det rör sig mycket människor. Någon information om ytterligare konkreta hot har polisen ändå inte. Skyddspolisen meddelar att man inte ser någon anledning att höja hotnivån i landet.

ANDRA LÄSER