Han flöt naken på klassiskt skivomslag – krävde pengar 30 år senare utan resultat

Som 4 månader gammal flöt han naken på ett skivomslag till Nirvanas klassiska album Nevermind. 30 år senare hävdade Spencer Elden att Nirvana utnyttjade honom sexuellt och krävde bandet på pengar. Kraven har gått i stöpet och Eldens stämningsansökan har förkastats.

Nirvanas Nevermind klassas som ett av rockmusikens största album.
Många känner igen Nirvana och albumet ”Neverminds” klassiska omslag där en naken bebis och en dollarsedel flyter runt under vattnet i en pool. Bebisen var den då fyra månader gamla Spencer Elden. Den nu 30-åriga Elden lämnade i höstas in en stämningsansökan mot de kvarvarande bandmedlemmarna och Kurt Cobains dödsbo. Elden krävde ett skadestånd på 130 000 euro av varje Nirvanas medlem och Kurt Cobains dödsbo.
Krist Novoselic, Dave Grohl och Kurt Cobain fotograferade 1993.
I stämningsansökan stod det bland annat att han inte gav sitt medgivande till att bilden kunde användas, och att det faktiskt kan röra sig om barnpornografibrott.
Nu har en domstol i Kalifornien förkastat Eldens stämningsansökan, men lämnat utrymme för besvär till och med 13 januari. I december föreslog jurister som representerar Nirvana att Eldens krav skulle förkastas med hänvisning till att åtalet väckts för sent och att ett eventuellt brott är preskriberat. Nirvanas album Nevermind utgavs i september 1991.
Spencer Eldens jurister hade möjlighet att lämna besvär till och med 30 december 2021, men eftersom inga besvär lämnades in förkastades ansökan. Spencer Elden har velat att bilden inte mer används. Elden har ändå flera gånger som vuxen fungerat som modell för nya versioner av omslaget, vilket också Nirvanas jurister hänvisat till. Han har också tatuerat konvolutet på sin kropp.
"Han har under tre decennier haft nytta av publiciteten som Nirvana-baby som han själv kallat sig", skriver Nirvanas jurister i sitt svar.

ANDRA LÄSER