Tog två medaljer i VM – Tokyo nästa mål för Krogius

De inofficiella världsmästerskapen för kortväxta, World Dwarf Games, ägde rum i början av augusti i Kanada. Det finländska laget, bestående av tyngdlyftarna Jenni Kuusela och Reetta Jokinen samt simmarna William Söderling och Henrik Krogius, tog hem totalt sex medaljer.

<b>Medaljduo. </b>William Söderling (t.v.) och Henrik Krogius representerade Finland i simning i World Dwarf Games 2017 i Kanada.
– Det var en lyckad tävling, säger debutanten Henrik Krogius om Kanadaresan.
Krogius, 18, gjorde sin första internationella stortävling i Kanada och imponerade omedelbart med att ta silver på 25 meter fritt och brons på 50 meter fjäril. Dessutom satte han nya personliga rekord på bägge distanser. Rekordet på 50 meter fjäril förbättrade han med hela två sekunder.
– Innan tävlingar är jag alltid ganska nervös och adrenalinet fyller kroppen. Mitt mål är inte att komma först utan att förbättra mina tider, vilket jag ofta lyckas med, berättar Krogius om sina prestationer.
För Krogius var mästerskapen sommarens höjdpunkt.
– Definitivt sommarens huvudtävling, säkert den mest spännande och största tävlingen jag varit med om.
Av de fyra finländska idrottarna har endast William Söderling varit med förut i tävlingarna som ordnas var fjärde år. Den stortävlingserfarna Söderling tog hem guld på 100 meter medley och silver på 50 meter bröst. Av damtyngdlyftarna lyckades Jenni Kuusela vinna guld i serien för under 44 kilogram och Reetta Jokinen nådde brons i serien för under 52 kilogram.

Ypperligt tillfälle för nätverkande

World Dwarf Games är den klart största tävlingen för kortväxta. Deltagarantalet i år låg kring 400 idrottare från 19 olika länder. Största laget hade USA, förklarar Krogius.
– Stämningen var inte rivaliserande. Alla idrottare fick applåder och respekterades. De lag som hade färre representanter fick mer hejarop, berättar han om atmosfären på tävlingarna.
– Men då det tävlades var det allvar.
Vid sidan om idrotten handlade det också om ett socialt evenemang. Under den sista kvällen ordnades en stor festmiddag där man kunde bekanta sig med övriga deltagare.
– Jag åkte inte dit enbart för att tävla, utan också för att skaffa nya vänner och kontakter.
– William (Söderling) hade deltagit förut och kände några typer som han presenterade för mig. Vi var båda med i golvhockey med Team Europe, och genom det fick man träffa människor från bland annat Frankrike, Spanien och Irland.
Enligt Krogius kunde det ordnas fler stortävlingar. Det finns en del nationella mästerskap runtom i Europa, men fler internationella efterlyses.
– VM arrangeras igen om fyra år, vilket kanske är en lite lång paus. Det vore kul om man också kunde ordna EM i Europa, lite som i fotboll.

Tokyo är drömmen

Krogius är invald i årets paralympiska ungdomsgrupp, en grupp för unga finska paraidrottare som samlas fyra gånger om året för läger i motionscentret Pajulahti. Där ordnas vid sidan om träning också till exempel föreläsningar om idrott. Inga finländska kortväxta idrottare har ännu deltagit i de Paralympiska spelen, men Krogius skulle gärna vara en av de första.
– Min dröm är att få delta i Tokyo 2020. Men jag har ännu inte nått kvalgränsen – till Rio de Janeiro i fjol var den lite för tuff.

Vad är det som krävs för att platsa till Tokyo?

– Jag bör träna ordentligt, festa mindre och ha bra självförtroende. Det gäller att tänka positivt fast det skulle gå sämre ibland.
Han närmar sig dock en plats i den största tänkbara tävlingen konstant.
– Varje gång jag uppnår ett gott resultat eller en medalj är det ett steg närmare Tokyo. All ny framgång jag når är jag tacksam och stolt över.
Krogius anser att idrotten för kortväxta definitivt håller på att utvecklas och bli allt mer populär. Med i VM i Kanada var massor med kortväxta simmare, berättar han.
– Tillsammans med de övriga finländarna planerade vi att få ihop ett ordentligt lag om fyra år. Kanske inte lika stort som USA:s, men till exempel Tyskland hade för fyra år sedan fyra idrottare och i år 17.
– Tyngdlyftaren Jenni Kuusela satte världsrekord i damernas serie för under 44 kilogram – det var en stor grej och jag tror det kan ge idrotten i Finland ett uppsving.

Nya rekord i sikte

Sommaren fortsätter för Krogius del med ett par veckors träningspaus. Han studerar för tillfället i Gymnasiet Lärkan och inledde sitt abi-år.
– Jag var i går fortfarande något trött efter resan. Sommaren har gått åt till att träna ganska hårt, så det blir skönt med lite paus.
Men följande tävlingar är redan i sikte. Nästa steg blir FM och Nordiska mästerskapstävlingar.
– Nordiska mästerskapen blir min andra internationella stortävling och jag ser fram emot det.

Slår du nya rekord då?

– Jag hoppas det, hittills har det sett bra ut.
ANDRA LÄSER