Samlingspartiet störst i huvudstadsregionen och landet

Samlingspartiet är störst i alla städer i huvudstadsregionen, utom i Grankulla där SFP är störst. För fjärde gången i rad får Samlingspartiet också på riksplan första plats. Sannfinländarna klarade sig bäst i Vanda. De Gröna backar, utom i Grankulla.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo var lättad och hade lätt att le under valkvällen då Samlingspartiet klarade sig bra nationellt sett och också i huvudstadsregionen.
LedareSusanna Ginman
14.06.2021 00:50 UPPDATERAD 14.06.2021 01:28
Samlingspartiet står stadigt som huvudstadens största parti, även om man förlorar två mandat. De gröna håller kvar sin andra plats, men förlorar tre mandat.
SFP gjorde ett gott val i Helsingfors men det blev inget sjätte mandat. Det såg lovande ut tidigare under kvällen och hade gått till Öppna partiets Petrus Pennanen, som ställde upp på SFP:s lista.
Socialdemokraterna och Vänsterförbundet bytte under rösträkningens gång plats och ett tag verkade VF ta två mandat till och SDP tappa mandat så att SDP skulle ha halkat ned och blivit det fjärde största partiet. Sedan svängde det och nu ser SDP ut att få ett mandat till och behåller sin tredje plats medan VF får bara ett mandat till och blir fjärde störst.
Sannfinländarna får tre mandat till och Rörelse Nu får tre mandat, vilket är en bedrift för ett nytt parti. Centern behåller sina två, KD behåller sitt mandat. Feministiska partiet som hade ett mandat åker ur fullmäktige.
Det största partiet är det samma som tidigare, men ändå förändras maktkonstellationerna. I det avgående fullmäktige kunde de rödgröna partierna tillsammans skapa ett block med majoritet – i den nyvalda fullmäktigeförsamlingen finns inte en sådan majoritet.
Mest personliga röster fick Sannfinländarnas Jussi Halla-aho – när 5 procent av rösterna ännu inte hade räknats var Halla-ahos röstetal över 17 000. Samlingspartiets Elina Valtonen samlade över 15 000 och partikamraten Juhana Vartiainen över 12 000 röster.
Det finns många svensk- och tvåspråkiga i fullmäktige – även om SDP:s Thomas Wallgren faller ut. I SFP-gruppen verkar Nora Grotenfelt stå för förnyelsen, de övriga har suttit med tidigare.
Bland VF:s invalda finns Veronika Honkasalo och Mia Haglund och De Gröna har Amanda Pasanen.
Samlingspartiet har Harry Bogomoloff och läkaren Maaret Castrén som är ny i Helsingforspolitiken. Därtill Juhana Vartiainen, Elina Valtonen och Wille Rydman som alla talar svenska flytande. Rörelse Nu har far Harry och sonen Joel Harkimo.
I Vanda blir det maktskifte när Samlingspartiet blir större än SDP som tappar två mandat. I flere perioder har de två partierna kämpat om första platsen – för nio år sen var de jämnstarka, för fyra år sedan fick SDP ett mandat mer än Samlingspartiet.
Den stora valvinnaren är Sannfinländarna som kommer in på tredje plats och tar fyra nya mandat. Sannfinländarna har varit en kraft att räkna med också tidigare. De Gröna förlorar även i Vanda, och får tre mandat mindre. SFP håller sina två mandat.
I Esbo stärker Samlingspartiet sin redan från tidigare starka ställning och har 36 procent av rösterna. De Gröna är fortfarande Esbos näst största parti, trots att partiet tappar tre mandat. Sannfinländarna får åtta mandat, det är ett mer än tidigare medan SFP behåller sina sex mandat trots en lite större andel av rösterna.
Grankulla hade räknat alla röster redan innan 21.30. SFP behåller sin position som största parti med 42 procent av rösterna. Samlingspartiet är fortfarande näst störst, men båda partierna tappade var sitt mandat. De Gröna tar det ena mandatet och Sannfinländarna det andra. Socialdemokraterna och Kristdemokraterna håller sina mandat. Därmed blir det knappast stora förändringar i Grankullapolitiken, även om en del nya fullmäktigeledamöter gör entré. Till dem hör Gunilla Löfstedt-Söderholm, som fick näst mest röster av SFP:s kandidater efter röstdrottningen Veronica Rehn-Kivi.
I huvudstadsregionen är Samlingspartiet alltså den verkliga maktfaktorn. Så har det varit redan tidigare i Helsingfors och Esbo. Nu kan partiet räkna in också Vanda. Samtidigt ska man komma ihåg att kommunalpolitik uttryckligen handlar om samarbete.
De gröna är den stora förloraren och Sannfinländarna den stora segraren, trots att framgången i huvudstadsregionen inte är lika stor som i resten av landet.
För SFP gick kommunalvalet bra i huvudstadsregionen, trots att tilläggsmandaten uteblev. Det är värt att notera att SFP nationellt sett var det enda regeringspartiet som inte backade.

ANDRA LÄSER