Efter flera timmar av nagelbitande rösträkning kunde Brasiliens valmyndighet sent på söndagen förklara utmanaren Luiz Inácio ”Lula” da Silva till segrare med 50,9 procent av rösterna.
Sittande presidenten, den kontroversiella ytterhögerpolitikern Jair Bolsonaro, fick 49,1 procent. 124 miljoner väljare gick till urnorna av omkring av 156 miljoner röstberättigade.
Förutom valmyndigheten var deputeradekammarens ordförande, Arthur Lira, som motsvarar riksdagens talman, snabbt ut och förklarade Lula da Silva som segrare.
I ett segertal i São Paulo lovade Lula inför jublande anhängare att inte bara vara en president för den halva av väljarkåren som röstade på honom, utan för hela landet.
– Jag kommer att styra för 215 miljoner brasilianare, inte bara för dem som röstade på mig. Det finns inte två Brasilien. Vi är ett land – ett folk – en stor nation, sade han enligt The Guardian.
Många utmaningar
För Lulas del väntar stora utmaningar att styra landet, om resultatet står sig. I talet lovade han fattigdomsbekämpning, att stoppa skövlingen av Amazonas och återfå det internationella förtroendet.
Förra året beräknades nästan en tredjedel – 63 miljoner människor – leva på en månadsinkomst motsvarande under hundra euro, enligt tankesmedjan och lärosätet FGV.
– Vi har en plikt att garantera att alla brasilianare kan äta frukost, lunch och middag varje dag och det kommer återigen att bli min regerings prioritering, sade Lula.
Gustavo Flores-Macías, professor vid amerikanska Cornell University, skriver i en mejlkommentar att brasilianare inte kan förvänta sig en snabb vändning av den stadigt sjunkande levnadsstandarden.
”Lula kommer att ställas inför rätt svår internationell motvind för den brasilianska ekonomin, inklusive den generella inflationen och en bromsande kinesisk ekonomi, som blivit en allt mer betydelsefull importör av Brasiliens råvaruexport”.

Så här köade folk för att rösta i Rio de Janeiro på söndagen, med Rocinha, stadens största favela (slumområde) i bakgrunden. Ekonomin är en stor utmaning i landet.
Kan bli våldsamheter
Den andra valomgången på söndagen blev extremt jämn. Jair Bolsonaro hade till och med ledningen med hälften av rösterna räknade, men överlag var det oerhört jämnt mellan kandidaterna under hela rösträkningen.
Det är ett betydligt jämnare resultat än den första valomgången den 2 oktober där Lula fick 48,4 procent av rösterna, medan 43,2 procent av väljarna valde Bolsonaro. Där var Bolsonaros stöd betydligt större än vad opinionsundersökningarna visat.
De två närmaste kandidaterna, mittenpartiet MDB:s Simone Tebet och socialdemokratiska PDT:s Ciro Gomes, som fick 4 respektive 3 procent av rösterna, gav efter första omgången sitt stöd till Lula, även om det kanske inte uppfattades som helhjärtat.

Jair Bolsonaro visade segertecknet när han röstade i Rio de Janeiro på söndagen.
Det har varit en smutsig valrörelse, präglad av personliga påhopp och inte särskilt mycket sakpolitik.
– Inte minst slutdebatten där Bolsonaro anklagade Lula för att vara en lögnhals och en rad angrepp mot honom, som Lula hade svårt att hantera. Han hade svårt att hantera det formatet och hamnade på defensiven, säger Torsten Wetterblad, Brasilienforskare som under många år var knuten till Nordiska latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.
Nu är frågan om Bolsonaro kommer att acceptera en förlust, även om han antytt att så ska ske.
– I fredags sade han för första gången, när han pressades av journalister, att han skulle acceptera valresultatet. Vad som är oroande är att det faktum att resultatet är väldigt jämnt ger honom större utrymme att hävda att valresultatet var riggat, säger Nara Pavão, statsvetare vid Universidade Federal de Pernambuco i staden Recife.
Pavão förväntar sig en orolig tid för Brasilien.
– Det är svårt att förutspå Bolsonaros agerande. Han kanske överraskar och accepterar beslutet, eller så gör han det inte och går till valdomstolen. Eller så gör han som Trump och försöker att mobilisera folk att agera och ta till våld.
Hon utesluter inte att det blir våldsamt.
– Han har en del strategier, även om han förlorat. Han förstår att han är superstark, hans identitet och hans mobiliseringsstyrka kommer inte att dö ut. Det kommer att hjälpa honom att överleva de kommande åren.
- Brasilien
- Politik
- Amazonas
- Jair Bolsonaro
- The Guardian
- Ekonomi
- Luiz Inácio Lula da Silva
- Cornell University
- Stockholms universitet
- Arthur Lira
- Oroligheter
- Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Ciro Gomes
- Simone Tebet
- Judd Trump
- Politik
- Ekonomi
- Recife
- Rio de Janeiro
- São Paulo
- Rocinha
- Pernambuco
ANDRA LÄSER


Politik
SFP debatterar klassisk följetong i helgen – politiker från södra Finland tror att den liberala falangen nu drar längsta strået
08.06.2023 05:00

Musik
Käärijä dök upp i en spårvagn vid Salutorget – spelade Cha cha cha tillsammans med topp-dj
07.06.2023 22:00

Hangö
Efter stiftelsehärvan: Kofverhag gårds nya ägare vill börja göra vinst med övernattningar, seminarier och jakt på ägorna
08.06.2023 05:00
