Rekordduons duell förstördes av tjuvstart

Det skulle bli höjdaren under FM-helgen men blev till ett antiklimax av högsta rang. En knapp tjuvstart av Reetta Hurske förstörde duellen mellan hemmafavoriten och Nooralotta Neziri, som vann sitt sjunde raka FM-guld på 60 meter häck.

Nooralotta Neziri vann överlägset då Reetta Hurske diskades.
Publiken i Pirkkahallen i Tammerfors drog en djup suck efter att startpistolen smällde en extra gång efter startskottet på damernas 60 meter häck. På videotavlan syntes att hemmapublikens favorit Reetta Hurske ryckte till i startblocket och följaktligen diskades.
Hurske lämnade banan i tårar medan Nooralotta Neziri i lugn och ro kunde löpa hem sitt sjunde raka FM-guld och nionde FM-guldet totalt på den korta häcksträckan. Tammerforspubliken fick plåster på såren då Pyrintös Lotta Harala tog hand om silvret före trean Julia Enarvi.
Neziris segertid var 8,07, en tiondel från finska rekordet som hon tangerat i år. Neziri medger att Hurskes diskvalificering påverkade finalprestationen.
– Jag tänkte bara att: snälla, bli inte diskad. För att göra ett toppresultat skulle jag ha behövt en tuff konkurrent. Utgångsläget var att jag har min hårdaste rival bredvid mig och bättre än så blir det inte. Resultatet blev vad det blev. Inte dåligt, men inte heller särskilt nära säsongens bästa tid. Men jag kom hit för att kämpa om FM-guld och det lyckades jag med, säger Neziri.

"En stor besvikelse"

Hurskes tjuvstart var inte FM-helgens första. Startpistolen smällde en extra gång vid flera tillfällen under veckoslutet. Högtalarna bakom idrottarna stod ovanligt långt från startblocken, vilket kan ha spelat in. Reaktionstiderna i häckfinalen var långsamma: mellan 0,182 och 0,206 sekunder.
– Jag vet inte? Säkert kan det spela en roll, säger Neziri om högtalarnas placering.
Hurske kände att hennes start var så gott som perfekt.
– Jag tyckte att jag gick i väg då det smällde men tydligen gjorde jag det inte. Förstås är det här en stor besvikelse, säger Hurske uppgivet med tårarna i ögonen.
Hurske vill inte spekulera eller skylla på arrangörerna.
– Ni kan fråga dem som skjuter startskottet. Jag kan inte säga någonting om det hela. Vår uppgift är att starta då skottet hörs, säger Hurske.

Möts på onsdag

Varken Hurske eller Neziri behöver vänta länge för att få en revansch på den uteblivna duellen i FM. Duon tävlar i Frankrike på onsdag. Tävlingsschemat är tufft: Neziri löpte nämligen så sent som i fredags i en högklassig tävling i Berlin där det blev en andraplats med en toppnotering på 7,99.
– Det var en liten risk att tävla då jag tävlade för mindre än två dygn sedan och reste hela dagen i går. Det känns lite tungt. Men tävlingen i Berlin var jätteviktig för mig med tanke på sommaren. Jag ville tävla där och det blev en topptid. Det var värt det, säger Neziri.
Nationsrekordet lyder 7,97 och delas av Neziri och Hurske. Duon löpte tiden i finalen i inomhus-FM i fjol. Neziri har också löpt 7,97 för fem år sedan och senast i Polen för en vecka sedan.

8-sekundersklubben

Nooralotta Neziri och Reetta Hurske delar finska rekordet på 60 meter häck och är också de enda finländska damerna som löpt häcksprinten under åtta sekunder – totalt tretton gånger:
7,97 Neziri (2015)
7,97 Neziri (2019)
7,97 Hurske (2019)
7,97 Neziri (2020)
7,98 Neziri (2015)
7,98 Neziri (2015)
7,98 Hurske (2019)
7,99 Neziri (2015)
7,99 Neziri (2015)
7,99 Hurske (2019)
7,99 Hurske (2019)
7,99 Hurske (2020)
7,99 Neziri (2020)
Trea i alla tiders finländska statistik är Matilda Bogdanoff (8,03) före fyran Annimari Korte (8,11) och femman Manuela Bosco (8,12). Bogdanoff och Korte har löpt sina tider i år, Bosco år 2000.
ANDRA LÄSER