Bloody Mary snarare än Lady Mary

I Good Behavior spelar Michelle Dockery en helt annan roll än hon gjorde i Downton Abbey.

Kriminell. Michelle Dockery som Letty Raines, en kvinna vars liv verkligen kör ihop sig.

Good Behavior sänds i Fox torsdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 23.00.

Michelle Dockery verkar inte ha fastnat i ett fack efter sitt livs roll som Lady Mary Crawley i Downton Abbey. När hon kniper sin nästa huvudroll i en tv-serie är det för att spela en helt annorlunda karaktär – och med amerikansk accent – i Good Behavior (TNT 2015–). Dramathrillerserien bygger på Blake Crouchs kortromanserie som inte finns i svensk översättning.
Dockery spelar den sluga bedragerskan och trasiga missbrukaren Letty Dobesh som efter att ha frisläppts ur fängelset på grund av gott uppförande, försöker fortsätta sköta sig för att återfå vårdnaden om sin tioårige son (Nyles Julian Steele) som hennes mamma (Lusia Strus) tar hand om och förhindrar henne från att träffa genom besöksförbud. Letty har en övervakare som försöker stötta henne – Christian (Terry Kinney), som inte heller han är någon hel människa. Men Lettys impulsivitet leder henne snart tillbaka i gamla hjulspår. Hon rör sig ute i nattlivet, stjäl plånböcker, bryter sig in i hotellrum och super sig full. Ja, Letty är verkligen ingen väluppfostrad överklasslady. Hon röker crack ur en glödlampa.
Riktigt illa blir det först när hon står gömd i en garderob och hör två män planera ett mord. När hon försöker förhindra att planerna verkställs hamnar hon i klorna på den manipulative yrkesmördaren Javier Pereira (Juan Diego Botto). Snart befinner de sig tillsammans på flykt undan polisen, och serien handlar om deras mörka relation där Letty tvingas spela Javiers fru och hjälpa honom begå brott. Men det finns också en stark attraktion mellan dem, så stark att vi kan tala om romantik.
Det här är en serie som höjer sig över dussinthrillern. Den bjuder både på klassiska nervkittlande spänning och psykologiskt spel mellan huvudpersonerna.
En andra säsong av serien kommer att produceras. Fox har hunnit till hälften av den tiodelade första säsongen. De tidigare avsnitten kan ses på Foxplay.
ANDRA LÄSER