Moderskapsförpackningen får leggings – men droppar tygblöjan

De som har beräknad nedkomst i början av juni eller senare får fler produkter.

Årets nyhet: leggings.
15.03.2018 09:55 UPPDATERAD 15.03.2018 13:37
Det är stor dramatik när Folkpensionsanstalten FPA avslöjar nästa generations första kollektion. I år ligger 64 produkter under det vita lakanet, som drogs åt sidan prick 9.15 på torsdagsmorgonen. Dessutom får de som blir föräldrar i sommar eller senare tilläggsprodukter för 30 euro – om de inte väljer att ta 170 euro i stället för moderskapsförpackningen.
Det är en imponerande uppsättning som i år stuvas in i förpackningen, designad av Robert Lönnqvist. Till traditionen hör bland annat lakan, sovpåse och overall. I år är de lite mer nedtonade till färgen, både lakanet och overallen är gråvita.
I fjol innehöll lådan 53 produkter. Den delas fortfarande ut, så för dem som har beräknad nedkomst den 2 juni eller senare tillkommer bland annat yllebyxor, ett täcke och en matskål. FPA fick veta om tillägganslaget på 30 euro så sent att det blev en snabbare upphandling och företagare uppmanades komma med idéer.
Ett exempel på en idé som gick igenom är filttofflorna som verkar ha en igo-logo. Nej, det visar sig vara en sammanslagning av Finlands 100 och FPA:s 80 år, beroende på hur man läser.
FPA firar 80 i år igen. I fjol var det 80 år sedan lagen om moderskapsunderstöd stiftades, men det var i februari för 80 år sedan som den första moderskapsförpackningen delades ut.
Moderskapsförpackningen är omdiskuterad, i slutet av fjolåret var dess namn på tapeten. Men efter att ha bett allmänheten om namnförslag för en omröstning, visade det sig att finländarna fortfarande vill tala om moderskapsförpackning och inte babylåda eller något annat.
Förmånschef Johanna Aholainen vill framhålla att FPA är lyhörd för familjernas önskemål. Därför har man i år lagt till flera stycken leggings. Tygblöjorna har slopats av samma orsak.
– Vi fick väldigt mycket respons om dem. Vissa använde dem inte alls, och de var dyra, säger Aholainen som tycker att FPA bidragit till att etablera dem som ett alternativ.
En annan fråga FPA ofta får är varför produkterna i lådan inte är inhemska.
– Det är omöjligt på grund av lagen om offentlig upphandling. Det finns inte heller så många som tillverkar barnkläder i Finland.
Fem månader gamla Eetu Manninen prövade kläderna i den nya moderskapsförpackningen.
Det är en stor mediehändelse när FPA presenterar moderskapsförpackningen.
Vid första anblick ser det ut som igo.
Men det står 100, För Finland.
Och 80, för FPA.
FPA: avslöjar vad som finns i moderskapsförpackningen 2018.

ANDRA LÄSER