Inrikesminister Mikkonen: Finland förberett på scenario där många ryssar flyr till Finland

I början av 1990-talet då Sovjetunionen föll samman befarade finska myndigheter att miljoner asylsökande skulle komma över östgränsen. Inrikesministeriet är också nu förberett på ett scenario där ett stort antal ryssar försöker ta sig från Ryssland till Finland.

Finlands inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) samtalade med sin kollega från Sverige, justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), på Hanaholmen i Esbo.
Maria Gestrin-Hagner
16.03.2022 15:49 UPPDATERAD 16.03.2022 15:50
I takt med att Rysslands president Vladimir Putin skärper järngreppet om det ryska samhället växer risken för att ryssar i stora skaror vill lämna landet. Då ligger det nära till hands att många kan försöka komma över gränsen mellan Finland och Ryssland.
Som HBL nyligen kunde berätta befarar finländska politiker att det finns en risk för en stor flyktingvåg från Ryssland till Finland.
"Ryssland är på god väg att försätta sig i samma läge som Nordkorea. Om ett tag kan vi befinna oss i en situation då ett stort antal asylsökande söker sig bort från Ryssland. Då kommer många att sakna ansvarsfördelning inom EU", skrev SFP:s gruppordförande i riksdagen Anders Adlercreutz i ett inlägg på Twitter för en vecka sedan.
EU-parlamentarikern Mauri Pekkarinen (C), som var inrikesminister 1991 då Finland förberedde sig på miljoner flyktingar från Sovjetunionen, erkänner också att han har tänkt på saken igen.

Oklart vad som händer med Ryssland

Nuvarande inrikesministern Krista Mikkonen (Gröna) medger att man vid hennes ministerium har funderat på ett scenario där det börjar fly människor i stora skaror från Ryssland.
– Det är en fråga som är mycket svår att besvara och förutse. De flyktingar som kommer för stunden är människor som flyr kriget i Ukraina. Hur Ryssland kommer att utvecklas, både själsligt och ekonomiskt, vet vi ännu inte, och inte heller om det kommer att leda till en stor flyktingvåg från Ryssland. Det återstår att se. Men det är ett scenario som vi är förberedda på. Vi är medvetna om att så kan komma att ske, säger Krista Mikkonen.

Asylsökande som hybridmetod

Samtidigt som inrikesministeriet förbereder sig på en eventuell flyktingvåg av ryska asylsökande över östgränsen, förbereder sig myndigheten också på ett annat scenario: Att Ryssland kan komma att sända asylsökande från andra länder över gränsen mot Finland som en hybrid påtryckningsmetod.

Tillåter inte att människor föses mot gränsen med våld

– Vi måste förbereda oss på att människor kan användas som hybridpåverkan vid vår östgräns, på samma sätt som Belarus i höstas använde metoden mot Polen och Baltikum, säger Mikkonen.
Om så skulle ske mellan Ryssland och Finland kan Finland stänga gränsstationer.
– För tillfället håller vi på och ser över lagen så att asylansökningar kan behandlas vid gränsen. Om människor används som påtryckningsmetod kommer vi att skydda våra gränser. Vi tillåter inte att någon med våld försöker fösa människor över vår gräns. Det här är en sak som vi är förberedda på och som vår gränsbevakning är redo att hantera, säger Mikkonen.
För stunden kommer det inte stora mängder asylsökande från Ryssland till Finland. Men myndigheterna följer noga med om det sker förändringar i antalet asylsökande från Ryssland. Hittills i år har ett hundratal asylansökningar från personer som kommer från Ryssland registrerats. Tidigare år har mellan 200 och 500 personer från Ryssland sökt asyl i Finland, uppger Mikkonen.
Krista Mikkonen höll en presskonferens tillsammans med sin kollega från Sverige, inrikesminister Morgan Johansson, med anledning av en diskussion som hölls på Hanaholmen i Esbo.

ANDRA LÄSER