Lukasjenko: Nato planerar invasion av Belarus

Belarus president Aleksandr Lukasjenko hävdar att Natos militära närvaro i öst beror på att alliansen vill invadera Belarus.

Rysslands Vladimir Putin och Belarus Aleksandr Lukasjenko träffades i Minsk i december.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
01.04.2023 09:22 UPPDATERAD 01.04.2023 09:30
– Natoländerna förbereder sig på att invadera belarusiskt territorium i syfte att förstöra vårt land, säger Belarus självutnämnda president Aleksandr Lukasjenko enligt den ukrainska tidningen Pravda.
Uttalandet kommer en knapp vecka efter att Ryssland meddelat att landet kommer att placera taktiska kärnvapen i Belarus. Belarus har varit ett av Rysslands få bundsförvanter under invasionskriget i Ukraina, och en del angrepp mot Ukraina har gjorts över belarusisk terräng.
Lukasjenko bedömer att Nato placerat 21 000 soldater, 250 stridsvagnar, 500 pansarfordon och 150 flygplan och helikoptrar i Polen och Baltikum i syfte att, förr eller senare, invadera Belarus.
– Armadan tränar demonstrativt nära gränserna till Belarus och Ryssland, säger Lukasjenko.
Det är inte första gången Lukasjenko kommer med liknande uttalanden. Redan i juli 2022 skrev samma Ukrajinska Pravda att Lukasjenko presenterat en teori enligt vilken ett Natoangrepp på Ryssland skulle gå genom Ukraina och Belarus.
Anklagelserna mot Nato kommer inte som en överraskning för forskaren Victoria Leukavets vid Sveriges utrikespolitiska institut. I en intervju med Dagens Nyheter säger hon:
– Det är en del av Lukasjenkos vanliga retorik att utmåla väst och Nato som fiender som är redo att attackera. Det är också ett sätt för honom att visa sitt stöd till Kreml. Både Putin och Lukasjenko vet att kärnvapenkrig är en allra sista utväg.

ANDRA LÄSER