Hemlig rapport: Postnord riskerar konkurs – "'Finländska verksamheten lönsam"

Dansk-svenska Postnord brottas med stora ekonomiska problem, avslöjar en rapport som Dagens Nyheter refererar. Enligt bolagets Finlands-vd är den finländska verksamheten lönsam.

Postnords ekonomiska problem gäller inte den finländska verksamheten, uppger bolagets Finlands-vd.
18.01.2020 15:35 UPPDATERAD 18.01.2020 16:58
Enligt rapporten, som hittills har varit okänd, är problemen för det statliga dansk-svenska logistikföretaget avsevärt större än vad som tidigare varit känt. Dagens Nyheter som tagit del av innehållet skriver att logistikföretaget, med över 20 000 anställda, riskerar konkurs om ingenting görs. Enbart de tre senaste åren har postkoncernen totalt gjort förluster på motsvarande cirka 280 miljoner euro.
Huvudorsaken till problemen är raset i brevverksamheten, framför allt i Danmark, där brevutdelningen gått ner med över 90 procent sedan millennieskiftet. Samma utveckling förutspås också i Sverige. Enligt den svenska tillsynsmyndigheten Post- och Telestyrelsen (PTS) kommer de svenska brevvolymerna att halveras inom några år, skriver DN.
En slutsats i rapporten är att logistikföretaget behöver någon form av statssubventioner när brevverksamheten rasar.
Det var den svenska och danska staten som hösten 2018 lät konsultföretaget McKinsey & Company göra granskningen av Postnords framtid.

Gäller inte Finland

Konkurshotet påverkar åtminstone inte tills vidare företagets finländska verksamhet. Det uppger MTV, som talat med Postnords Finlands-vd Johanna Starck.
– För finländska Postnord är den här saken inte så märkvärdig, eftersom vi inte har någon postverksamhet, utan uttryckligen är ett logistikföretag, säger Starck till MTV.
Stack uppger att Postnords transportserviceverksamhet i Finland är lönsam. Företaget har cirka 300 anställda i landet.
– För oss ser framtiden bra ut och vi gör tilläggsinvesteringar i år. Våra anställda behöver alltså inte vara oroliga.
I Sverige har Postnord ett strikt samhällsuppdrag som brevutdelare. Enligt Starck är det uppenbart att brevvolymerna kommer att minska också i Sverige och då uppstår en situation där det inte går att bedriva en lönsam postverksamhet.
– Om samhällsuppdraget ska vara kvar måste staten stödja verksamheten, säger hon till MTV.
Postnord bildades när Svenska Posten gick samman med Post Danmark 2009. I Finland har Postnord funnits i nuvarande form sedan 2013. Här har verksamheten vuxit via en rad företagsköp.

ANDRA LÄSER