Mera pengar löser absolut ingenting – det är strukturen det är fel på

"Champions League blir vår död. Vår och många andra storklubbars död." Realordföranden Florentino Perez sparade inte på krutet då han försvarade storklubbarnas planer att sparka i gång en egen Superliga med en ekonomisk modell som håller Uefas och Fifas giriga tassar på behörigt avstånd.

Dessa mäktiga herrar har tröttnat på Uefas välde.
20.04.2021 15:14 UPPDATERAD 20.04.2021 15:20
Säsongen 2019–2020 genererade de europeiska cuperna enligt Uefa intäkter på cirka 3,3 miljarder euro. Men de deltagande klubbarna fick "bara" 2,6 miljarder euro. Och det är mellanskillnaden på 700 miljoner euro som grämer Perez så till den milda grad att han och ytterligare elva klubbdirektörer stenhårt driver agendan att grunda en stängd superliga.
Att ett antal storklubbar hade något lurt på gång har stått klart en längre tid. Missnöjet med att inte i högre grad få bestämma själva i kombination med Uefas ekonomiska intjäningsmodell, där det finns en inte alls oväsentlig allmännyttig funktion, har pyrt en längre tid och i coronatider kom så beskedet om att tolv klubbar ämnar köra i gång en egen Super League.
Perez har rätt i att coronapandemin brandskattat klubbarnas skattekistor på ett sällan skådat sätt. Däremot är den 74-årige miljardären Perez, han har gjort sin förmögenhet i bygg- och fastighetsbranschen och rankas allmänt som en av de mest inflytelserika personerna i Spanien, helt fel ute då han påstår att Uefa och coronapandemin är roten till storklubbarnas ekonomiska problem.

ANDRA LÄSER